Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bermudán olyan történt, ami még a világon sehol

2018.02.08. 13:12

John Rankin, Bermuda kormányzója jóváhagyta helyi idő szerint szerdán azt a törvénytervezetet,

ami megszünteti az azonos neműek házasodásának lehetőségét, amit tavaly a legfelsőbb bíróság engedélyezett a brit tengerentúli területen.

A kormányzó döntése szembe megy a nyugati országok azon gyakorlatával, hogy egyre több helyen engedélyezik a melegházasságot.

A szigeten hatályos törvények értelmében az azonos neműek továbbra is élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, ami a kormány szerint a házassággal azonos jogokat garantál nekik. A december óta kötött melegházasságokat nem érvényteleníti a jogszabály-változás.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek mindezek ellenére bírálják az új törvényt, és a kormányzó mellett Boris Johnson brit külügyminiszternél is lobbiznak, hogy London ne szentesítse a módosítást, ami az önkormányzattal rendelkező, tengeren túli brit területek esetében előírás, de többnyire puszta formalitás. Úgy vélik, a jogszabály alkotmányellenes, mert az alaptörvény rögzíti a diszkrimináció tilalmát.

A Legfelsőbb Bíróság 2017 májusában engedélyezte az azonos neműek házasságát, amit a 60 ezer lakosú sziget meleg közössége üdvözölt, a konzervatív többségnek viszont rosszallását váltotta ki. Akkoriban emiatt több ezer fős tiltakozások voltak a hamiltoni parlament előtt.