Móric
9 °C
15 °C

Bush szerint is minden jel arra utal, hogy beavatkoztak az oroszok az amerikai választásba

2018.02.08. 18:54

George W. Bush, az Egyesült Államok korábbi elnöke szerint minden jel arra utal, hogy beavatkozott Oroszország az amerikai választásokba, írja az Independent. Ezt Abu Dzabiban mondta Bush a Milken Intézet gyűlésén. Bush azt is elmondta, hogy még kérdés, mennyire volt ráhatásuk a végeredményre, de az biztos, hogy beleavatkoztak a választásba, és ez veszélyt jelent a demokráciára.

Számtalan ügy robbant ki a választások óta azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolta például a közösségi oldalakon keresztül a választásokat Oroszország kamu profilokkal, propagandaoldakkal, Google-hirdetésekkel és komplett trollsereggel, de Donald Trump máig tagadja az orosz befolyást, és hisz Vlagyimir Putyinnak, aki szintén cáfolja ezeket az értesüléseket.

Bush arról is beszélt, hogy Putyin egy briliáns taktikus, aki remek érzékkel veszi észre és használja ki mások gyengeségeit, de egy komoly probléma nyomja a vállát. Utóbbi Bush szerint a Szovjetunió összeomlása, ami máig bántja Putyint, ezért azon dolgozik, hogy visszaállítsa a régi hegemóniát. Éppen ezért fontos szerint a NATO.

Azt is elmondta, hogy az orosz kormány egyik projektje az amerikaiak egymás ellen fordítása, ami nem fog ugyan sikerülni, de ettől még soha nem szabad alábecsülni vagy tolerálni a külföldről érkező agressziót, mint a kibertámadások, a dezinformációk és a pénzügyi beszivárgás.