Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állítólag öngyilkos lett egy iráni börtönben egy egyetemi professzor

2018.02.11. 12:59

Az iráni rendőrség szerint öngyilkosságot követett el a börtönben egy január végén őrizetbe vett iráni-kanadai kettős állampolgárságú egyetemi professzor. A családja és több iráni akadémikus viszont kétli, hogy valóban öngyilkosság történt, és magyarázatot követelnek a hatóságoktól – írja az MTI.

A 63 éves, szociológus Kavous Seyed-Emamit, aki egy iráni állatfajok védelméért dolgozó alapítvány igazgatója is volt, január 24-én vették őrizetbe Teheránban hét kollégájával együtt. Halálhíréről szombaton késő este adott hírt a családja a közösségi médiában.

Fia az Instagramon közölte, hogy „nem hiszik el az öngyilkosság verzióját”.

Az iráni szociológiai egyesület, amelynek Emami is aktív tagja volt, vasárnap közleményt adott ki, amelyben leszögezték: "valószerűtlennek" tartják a haláláról adott tájékoztatást. "Elvárjuk az illetékesektől, hogy adjanak magyarázatot, és hozzák nyilvánosságra halálának körülményeit" - fogalmaztak a közleményben.

Az Emami környezetvédelmi alapítványától származó információk szerint hét kollégája, köztük egy iráni-amerikai üzletember továbbra is őrizetben van.

Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni főügyész szombaton arról beszélt, hogy az utóbbi időben több, környezetvédelemmel foglalkozó személyt vettek őrizetbe kémkedés gyanújával. Tájékoztatása szerint a rács mögé került gyanúsítottak tudományos és környezetvédelmi projektek leple alatt bizalmas információkat gyűjtöttek stratégiai jelentőségű helyszínekről - jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség. A főügyész szavaiból az nem derült ki, hogy konkrétan Emami és kollégái ügyére utalt volna.

"Mindenkit sokkolt a hír" - nyilatkozta egy névtelenséget kérő egyetemi tanár, aki jól ismerte Emamit. Hozzátette: Emami nemrég tért vissza Kanadából, ahol kutatásokat vezetett.