Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A német kormány ingyenessé tenné a tömegközlekedést

2018.02.13. 19:24

A német szövetségi kormány azon gondolkodik, hogy ingyenessé tenné a tömegközlekedést  - ez derült ki egy kedden kiszivárgott levél szerint, amelyet az Európai Bizottságnak küldött a német kormány. Az EB környezetvédelmi ügyekért felelős tagjának, a máltai Karmenu Vellának küldött levélben a levegőminőség javításáról volt szó, ennek kapcsán merült föl, hogy ha ingyen lehetne használni a tömegközlekedést, akkor kevesebben autóznának, így pedig kevesebben pöfékelnék tele a levegőt. 

A kormány azt is vizsgálja, hogy hogyan lehet  az autóforgalom környezetszennyező hatását a közlekedési szabályok átalakításával csökkenteni, és tervezik, hogy a személyszállításban és az áruszállításban is bevezetnek új előírásokat.

A kancellária, a környezetvédelmi minisztérium és a közlekedési minisztérium közös levele szerint az újításokat öt városban - Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim, Reutlingen - próbálják majd ki, és a tesztek után döntenek az ingyenes tömegközlekedés és a többi tervezett átalakítás országos bevezetéséről.

000 DV1911088
Fotó: Peter Kneffel / AFP

Németországban a közösségi közlekedés egyre népszerűbb, a jegyekből és bérletekből származó bevétel tavaly 12,8 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt, ami 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A közösségi közlekedési vállalatok a kiadásaik nagyjából felét fedezik az utasoktól beszedett pénzből. A használat ingyenessége esetén a jegy-, és bérletárbevétel kiesését közpénzből kellene pótolni. A Brüsszelnek megküldött levélről beszámoló német hírportálok szerint az ingyenes tömegközlekedés finanszírozásáról még nincsenek elképzelések.