Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sarkozy lehallgatta a saját minisztereit a francia jobboldal mostani vezetője szerint

2018.02.17. 15:04

A francia jobboldal aktuális erős embere szerint Nicolas Sarkozy volt francia államfő lehallgatta a saját minisztereit. Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke egy diákoknak tartott konferencián beszélt erről, nem tudva, hogy szavairól hangfelvétel készült. Miután a beszédet péntek este leadta a TMC kereskedelmi tévé, kitört a politikai vihar – írja az MTI.

Nicolas Sarkozy időnként ellenőrizte azok mobiltelefonjait, akik részt vettek a kormányülésen. Lehallgatta azokat, leszívta a maileket, az SMS-eket, és ellenőrizte, hogy miket beszélnek a miniszterek

– mondta a diákoknak Laurent Wauquiez. Ő 2007 és '12 között maga is tagja volt Nicolas Sarkozy kormányának.

A jobbközép Köztársaságiak decemberben megválasztott új elnöke a jelenlegi államfőt sem kímélte. „Ha objektíve nézzük, a csillagok együttállása eléggé hihetetlenül jól jött ki Macronnak. Mármint hogy Fillon megnyerte az előválasztást, aztán meg összeomlott. Biztos vagyok abban, hogy Macron szervezte meg, és úgy gondolom, hogy nagyban hozzájárult a (Fillont) lejárató csoport felállításához” – mondta a jobboldali pártelnök.

Wauquiez korábbi párttársáról, Gérald Darmanin költségvetési miniszterről is beszélt, aki ellen egy állítólagos 2009-es eset miatt nemi erőszak vádjával feljelentést tett egy nő. „Nagyon jól tudja, mit tett, nagyon jól tudja, mi fog történni. Repülni fog” – mondta róla a felvételen a pártelnök. A költségvetési miniszter ellen péntek este bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a párizsi ügyészség, a kormány pedig támogatásáról biztosította őt.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő a Twitteren úgy reagált a felvételen elhangzottakra, hogy azok "rágalmazások, sértegetések, vulgárisak. Az oktatás sajátos koncepciója. Az EMLYON diákjai ennél jobbat érdemelnek".

Laurent Wauquiez szombaton közleményben ítélte el, hogy a diákok előtt tartott előadását „törvénytelen módon rögzítették”, és jogi következményeket helyezett kilátásba. A Köztársaságiak részéről egyetlen politikus sem kívánta kommentálni a pártelnök szavait, a France2 közszolgálati televízió híradójának tudósítása szerint viszont a jobboldalon mindenki elismeri, hogy leginkább a Nicolas Sarkozyról mondottak nagyon kínosak, és várhatóan tovább mélyítik a legnagyobb ellenzéki párton belüli törésvonalakat.