Kalandparkban lehet kipróbálni az illegális határátlépést

2018.02.20. 13:57

A Fidesz menekültpolitikájának egyik központi eleme, hogy a célországoknak, így Magyarországnak ott kell megállítani vagy segítenie a migránsokat, ahonnan indulnak, hogy egyáltalán ne is jöjjenek ide.

Mexikóban, melynek északi határán Donald Trump épp sokezer kilométeres fal építésére készül az illegális migráció visszaszorítása érdekében, most hatalmasat léptek az orbáni irányba. Na nem munkahelyek létesülnek, nem a szociális ellátásokat bővítik, és a drogmaffiát sem szorítják vissza.

Inkább egy kalandparkot alakítottak ki, ahol az érdeklődők átélhetik, mire vállalkozik, aki illegálisan akar az USA-ba jutni. A Hidalgo városban lévő Parque EcoAlbertót azért hozták létre, hogy minél több embert rettentsenek el a nagyon veszélyes, évente sok száz ember halálát követelő tiltott határátlépéstől.

A BBC videóján (sajnos nem lehet beágyazni) jól látszik, hogy az éjszakai "kaland" még úgy sem könnyed kikapcsolódás, hogy a résztvevők valójában mindvégig biztonságban vannak. Rengeteget kell gyalogolni, a sötétben veszélyes növények és állatok okozhatnak bajt, és aki peches, a valóságban simán odaveszhet. A riporter a saját bevallása szerint eléggé félt a marcona kísérőktől és az átláthatatlan viszonyoktól, ahol nem lehet tudni hogy a rendőrök valójában kit és mit védenek, és ahol a kaktuszok simán átszúrják az ember cipőjét.

Óriáskaktuszok ugyan a szerb-magyar határon nincsenek, de a keleti nyitás keretében Orbán Viktor talán rá tudná venni Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy valahol szír határ közelében az érdeklődők, még mielőtt dollárezreket költve valahogy átevickélnek Európába, kipróbálhassák a drótkerítést, a határvadászokat, a tranzitzónát és az állami propagandával agyonhiszterizált magyarokat.