Diána
11 °C
22 °C

Katonák ezrei lepték el Rio szegénynegyedeit

000 111034 (1)
2018.02.23. 19:20

Nagyszabású műveletet tartott pénteken a brazil hadsereg Rio de Janeiro nyugati szegénynegyedeiben a szervezett bűnözés ellen. Páncélozott járművek és rendőrök támogatásával több mint 3200 katona vonta az ellenőrzése alá a Vila Kennedy, Vila Alianca és Coreia negyedekbe vezető utakat, megszállva a városrészeket – írja az MTI.

A katonai rendőrség nagy mennyiségű pisztolyt, tölténytárat, marihuanát, kokaint és dinamitot kobozott el. Két embert őrizetbe vettek, lövöldözés is volt, de senki nem sérült meg.

A razziát egy héttel azután tartották, hogy Michel Temer brazil elnök rendeletében a hadseregre bízta Rio de Janeiro szövetségi államban a szervezett bűnözés elleni harc parancsnokságát. Az államban rohamosan fokozódott az erőszak a 2016. évi nyári olimpiai játékok óta.

A pénteki műveletre még egy júliusban kiadott utasítás keretében került sor, amikor mintegy 8500 katonát vonultattak fel a rendőrség megerősítésére. Azóta tucatnyi razziát tartottak, amelyek során több mint 260 embert vettek őrizetbe, és nagy mennyiségű fegyvert és kábítószert koboztak el.

Raul Jungmann védelmi miniszter nemrégiben ismerte be, hogy a brazíliai biztonsági rendszer "összeomlott", aminek okaként a szervezet bűnözés terjedését és a rendőrség körében elharapózott korrupciót nevezte meg.

(Borítókép:  Carl De Souza / AFP)