Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Letartóztattak egy terroristagyanús szír férfit Németországban

2018.02.28. 17:18

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy terroristagyanús szíriai férfit Németországban - írja az MTI. 

A 33 éves, Abdul Sattar A.I. néven azonosított férfit, külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják a hazájában zajló polgárháborúban végzett tevékenységével kapcsolatban. A férfit kedden fogták el Baden-Württemberg tartományi otthonában, és házkutatást is tartottak nála. 

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint a gyanúsított férfi az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat szíriai szervezeteként számon tartott an-Nuszra Front tagjaként tevékenykedett Szíriában, és 2014-ben az ő utasítására ejtettek fogságba egy ismert feltételezett terroristát, Saleh A.-t.

Saleh A. a hatóságok szerint az an-Nuszra Front legfőbb vetélytársa, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagja. Abdul Sattar A. I. azt akarta elérni, hogy Saleh A.-ért cserébe az Iszlám Állam szabadon engedje az an-Nuszra Front több harcosát. A tervezett fogolycsere meghiúsult, mert Saleh A. megszökött és visszatért az Iszlám Állam dzsihadistái közé. 

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint Saleh A. 2016 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van Németországban. Azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam megbízásából több társával öngyilkos merényletből és a robbantás után következő fegyveres támadásból álló terrorcselekményt akart végrehajtani Düsseldorf belvárosában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!