Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az afgán gazdaság új világrekordot állított fel

2018.03.01. 13:36

Aggodalmának adott hangot csütörtökön közzétett éves jelentésében az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) amiatt, hogy megállíthatatlannak tűnik az afganisztáni ópiumtermelés felívelése. Tavaly a hatóságoknak ugyan sikerült megsemmisítenie 750 hektárnyi mákföldet, de ez alig 0,25 százaléka az Afganisztánban található teljes máktermesztő területnek. Az ópiumipar meg sem érezte ezt a veszteséget,

2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna ópiumot állítottak elő az országban, ami 87 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az INCB az adatokra hivatkozva ezért arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy segítsenek a világ legnagyobb ópiumtermelő országának féken tartani a területén folyó kábítószer-kereskedelmet. 

Az afganisztáni ópiumüzlet szinte teljes egészét a tálibok tartják ellenőrzés alatt; az iszlám szélsőségesek az utóbbi években a termelési lánc és a kereskedelem teljes folyamatába bekapcsolódtak. A szervezet rámutatott arra, hiába próbálják egyre intenzívebb katonai erőfeszítésekkel megfékezni a 2001-es vereségük után az utóbbi években feltámadt a tálibokat, az országot hosszú távon csak úgy lehet sikeresen stabilizálni, ha hatékonyan fel tudják számolni a kábítószerekre épülő gazdaságot.

(MTI)