Ágnes
2 °C
11 °C

Netanjahu bizalmi embere is vádalkut kötött a hatóságokkal

2018.03.05. 16:22

Nir Hefec, Benjámin Netanjahu miniszterelnök legbizalmasabb munkatársa, médiaügyi tanácsadója is vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal a kormányfőt is érintő korrupciós ügyek leleplezése érdekében, jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Netanjahu ellen két korrupciós ügyben nyomoztak:

  • az egyik, 1000-es ügy névre hallgató nyomozás szerint  a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el az amerikai-izraeli Arnon Michel üzletembertől, amiért cserébe még ellenzéki képviselőkétn beterjesztett egy törvényt, amely adómentességet biztosított a tíz évnél régebben külföldön élő izraeli állampolgároknak, mint amilyen Michel is. 
  • a másik, 2000-es ügy nevű szerint pedig Netanjahu azt ígérte a Jediót Ahronót napilap kiadójának, hogy korlátozzák egy konkurens Jiszrael Hajom lap megjelenését, ha pozitív hangvételű cikkeket írnak a kormányról. Minderről hangfelvétel is készült. 

Nir Hefec várhatóan feltáró értékű vallomást tesz a rendőrségen mind a törvénytelenül elfogadott ajándékok, mind a Bezeq hírközlési nagyvállalattal kapcsolatos korrupciós ügyekben, cserében a rá kiszabható büntetések elengedéséért. Hefec csatlakozott a kormányfő két másik közeli munkatársához, Ari Harowhoz és Slomó Filberhez, akik korábban hasonló kötelezettséget vállaltak, és részletes vallomást tettek a nyomozóknak.

Hefecről korábban azt írták az izraeli médiában, hogy egy közvetítő segítéségével 2015-ben, a főügyészválasztás előtt felajánlotta Hila Gerstelnek, az állást megpályázó egyik bírónőnek a főügyészi hivatalt.

Cserébe Gerstelnek vádemelés nélkül kellett volna lezárnia a miniszterelnök felesége, Sara ügyeit. Az ügy kipattanása óta többen is feltették a kérdést, hogy vajon Aviháj Mandelblitet, a végül megválasztott főügyészt is megkörnyékezték-e hasonló ajánlattal, írja az MTI.

Netanjahu miniszterelnök munkatársai a következő választ adták a ynetnek: „Ha van valami, akkor nincs szükség egyetlen vádalkura sem, de ha nincs semmi, akkor ezer védett, állami tanú sem fog segíteni. A vádalkut kötött tanúk megállíthatatlan hajszolása a legjobb bizonyíték rá, hogy nincs semmi és nem lesz semmi."