Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Donald Trump és Kim Dzsongun májusban találkoznak

2018.03.09. 05:07

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - jelentette be Csung Juijong, a dél-koreai elnök, Mun Dzsein nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este.

Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója (k) sajtótájékoztatót tart a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélését követően a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018. március 8-án.
Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója (k) sajtótájékoztatót tart a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélését követően a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018. március 8-án.
Fotó: Susan Walsh

Csung Juijong rövid nyilatkozatot tett, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor - fogalmazott Csung - az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó - aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsongunnal - azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

A levelet - amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat - a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Juijong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. "Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit" - fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsongun nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan - írta az amerikai elnök - nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik - közölte Donald Trump.

Japán és orosz reakciók

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök egyetért abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára, közölte a japán kormányfő, miután telefonon beszélt Trumppal. "Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást", mondta, utalva ezzel arra, hogy Phenjan kész tárgyalni az atommentesítés feltételeiről. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse - tette hozzá a miniszterelnök, aki jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, s hogy számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával.

Oroszország reméli, hogy létrejön Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető találkozója - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Addisz-Abebában. "Ezt egy helyes irányban tett lépésnek tartjuk. Remélem, hogy a megállapodás létrejön" - mondta. "Erre feltétlenül szükség van a Koreai-félsziget körül kialakult helyzet normalizálásához" - tette hozzá az orosz diplomácia vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!