Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Célegyenesben a német kormányalakítás

2018.03.09. 12:19

A konzervatív CDU és CSU után a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette pénteken miniszterjelöltjeit az új német nagykoalíciós kormányba, írja az MTI. Az új kormányban az SPD hat tárcát kap, akárcsak a CDU, míg a CSU-nak három tárca jut. A két utóbbi párt már a hét elején megnevezte miniszterjelöltjeit. 

Olaf Scholz, az SPD ügyvezető pártelnöke és Andrea Nahles, a párt szövetségi parlamenti frakciójának vezetője pénteken bejelentette, hogy Olaf Scholz a pénzügyminiszteri, Heiko Maas a külügyminiszteri, Hubertus Heil a munkaügyi és szociális miniszteri, Katarina Barley az igazságügy-miniszteri, Franziska Giffey a családügyi miniszteri és Svenja Schulze a környezetvédelmi tárcát kapja. Scholz egyben alkancellár is lesz. 

Angela Merkel kancellárt (CDU) szerdán a Bundestagban várhatólag negyedik alkalommal választják meg kormányfőnek. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök közvetlenül ezután a Bellevue elnöki palotában kinevezi az új minisztereket, akik ezután a parlamentben leteszik hivatali esküjüket.

Ez azt jelenti, hogy Németországban csaknem hat hónappal a választások után megalakul az új kormány, ami még soha nem tartott ennyi ideig az ország történetében.