Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtottak egy berlini mecsetet, török központot dobáltak Molotov-koktéllal

2018.03.11. 20:40 Módosítva: 2018.03.12. 09:28

Ismeretlen tettesek felgyújtottak vasárnap egy berlini mecsetet, amelyben egy török kulturális központ is működik, illetve a napokban két másik németországi, egy Lauffenben lévő mecsetre és egy Meschedében lévő kulturális intézményre is Molotov-koktélokat dobtak, írja az MTI.

Eddig csak a lauffeni támadás után sikerült elkapni a tetteseket, abban az ügyben az AFP szerint 5 ember fogtak el gyilkossági kísérlet vádjával. A hatóságok rasszista, iszlámellenes támadásként kezelik az esetet. Ott is Molotov-koktélokkal dobálták meg a helyi mecsetet, de az épületben tartózkodó imám hamar eloltotta a lángokat.

A német média szerint a berlini eset vasárnap hajnali négy óra körül történt a német főváros Reinickendorf negyedében. A Berliner Zeitung úgy tudja, hogy három fiatal gyújtotta fel a mecsetet, majd kereket oldott. A gyújtogatásban senkinek sem esett baja, de a mecset központi helyisége teljesen kiégett, és a többi is hasznavehetetlenné vált - közölte a vallási intézmény Facebook-oldalán. A lángok oltásában mintegy hatvan tűzoltó vett részt. A rendőrség azt gyanítja, hogy politikai indíttatású bűncselekmény történt. Egyes lapértesülések szerint a nyomozóhatóságok azt sem zárják ki, hogy a mecset elleni támadást kurdok követték el, vagy akár a török közösségen belüli ellentétekre vezethető vissza. A Berliner Zeitung szerint annak a török vallási egyesültnek (Ditib), amely a reinickendorfi mecsetet is üzemelteti, mintegy 900 intézménye van szerte Németországban, és Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz köthető.

Korábban ismeretlen tettesek a török-német barátság épületére dobtak Molotov-koktélt az észak-rajna-fesztváliai Meschede városában.