Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtottak egy berlini mecsetet, török központot dobáltak Molotov-koktéllal

2018.03.11. 20:40 Módosítva: 2018-03-12 09:28:53

Ismeretlen tettesek felgyújtottak vasárnap egy berlini mecsetet, amelyben egy török kulturális központ is működik, illetve a napokban két másik németországi, egy Lauffenben lévő mecsetre és egy Meschedében lévő kulturális intézményre is Molotov-koktélokat dobtak, írja az MTI.

Eddig csak a lauffeni támadás után sikerült elkapni a tetteseket, abban az ügyben az AFP szerint 5 ember fogtak el gyilkossági kísérlet vádjával. A hatóságok rasszista, iszlámellenes támadásként kezelik az esetet. Ott is Molotov-koktélokkal dobálták meg a helyi mecsetet, de az épületben tartózkodó imám hamar eloltotta a lángokat.

A német média szerint a berlini eset vasárnap hajnali négy óra körül történt a német főváros Reinickendorf negyedében. A Berliner Zeitung úgy tudja, hogy három fiatal gyújtotta fel a mecsetet, majd kereket oldott. A gyújtogatásban senkinek sem esett baja, de a mecset központi helyisége teljesen kiégett, és a többi is hasznavehetetlenné vált - közölte a vallási intézmény Facebook-oldalán. A lángok oltásában mintegy hatvan tűzoltó vett részt. A rendőrség azt gyanítja, hogy politikai indíttatású bűncselekmény történt. Egyes lapértesülések szerint a nyomozóhatóságok azt sem zárják ki, hogy a mecset elleni támadást kurdok követték el, vagy akár a török közösségen belüli ellentétekre vezethető vissza. A Berliner Zeitung szerint annak a török vallási egyesültnek (Ditib), amely a reinickendorfi mecsetet is üzemelteti, mintegy 900 intézménye van szerte Németországban, és Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz köthető.

Korábban ismeretlen tettesek a török-német barátság épületére dobtak Molotov-koktélt az észak-rajna-fesztváliai Meschede városában.