Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkerülhetetlen lesz az előrehozott választások kiírása Szlovákiában

2018.03.12. 23:31

Egyelőre nem lép ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök kormányát alkotó hármas koalícióból a Most-Híd, de előrehozott választásokról akar tárgyalni. Ezt a vegyes párt elnöke, Bugár Béla a párt Országos Tanácsának (OT) több mint 8 órán át tartó tanácskozása után Pozsonyban hétfőn jelentette be - írja az MTI. 

Bugár egyedül tartott sajtótájékoztatót, amin elmondta, hogy a két héttel ezelőtti kettősgyilkosság okozta feszültséget csak az tudja feloldani, ha előrehozott választásokat írnak ki. Ma délelőtt lemondott Robert Kalinák belügyminiszter is, akinek a menesztését támogatta a Most-Híd. 

A vegyes párt széleskörű döntéshozó testülete, az OT határozata értelmében a Most-Híd vezetése felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyaljon koalíciós partnereivel, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciával (Smer-SD) és Andrej Danko pártjával, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) az előrehozott választások lehetőségéről. Amennyiben ezek az egyeztetések nem járnak sikerrel, a párt kilép a koalícióból. Ez azért lehet végzetes, mert ha a hármas szövetségből kilép a Most-Híd, akkor a párt 14 képviselője nélkül egy  kétpárti kormánynak már csak 64 képviselője lenne, a kormánytöbbséghez viszont legalább 76 képviselő kell. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiára mindenképpen előrehozott parlamenti választás vár, a kérdés már csak az, hogy mikor és milyen úton.