Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elrendelték a lampedusai menekülttábor bezárását

2018.03.13. 20:40

A lampedusai menekülttábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium kedden az ott kialakult helyzet miatt, írja az MTI. A belügyminiszteri rendelkezés értelmében a központot bezárják és átépítik. 

A központban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó állapotokra, amelyeket az olasz Vöröskereszt jelentésben foglalt össze. Eszerint a menekültek azonosítását szolgáló táborban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteni, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevándorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat töltenek a táborban. 

A jelentés szerint a táborban nincsen elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeknek nincsen ajtaja, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat nem különítik el a felnőtt férfiaktól. 

Az afrikai migrációs útvonal egyik európai kapujának tartott Lampedusa, Olaszország legdélibb szigete a kilencvenes évek eleje óta migrációs tranzitállomásnak számít. Azóta mintegy 400 ezer menekült haladt át a szigeten. A legtöbben 2011-ben voltak a 800 fős táborban, amikor a hatezer lakosú szigeten ennél is magasabb volt a menekültek száma.

A menkülttábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező menekültek fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására.