11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Elrendelték a lampedusai menekülttábor bezárását

2018.03.13. 20:40

A lampedusai menekülttábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium kedden az ott kialakult helyzet miatt, írja az MTI. A belügyminiszteri rendelkezés értelmében a központot bezárják és átépítik. 

A központban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó állapotokra, amelyeket az olasz Vöröskereszt jelentésben foglalt össze. Eszerint a menekültek azonosítását szolgáló táborban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteni, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevándorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat töltenek a táborban. 

A jelentés szerint a táborban nincsen elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeknek nincsen ajtaja, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat nem különítik el a felnőtt férfiaktól. 

Az afrikai migrációs útvonal egyik európai kapujának tartott Lampedusa, Olaszország legdélibb szigete a kilencvenes évek eleje óta migrációs tranzitállomásnak számít. Azóta mintegy 400 ezer menekült haladt át a szigeten. A legtöbben 2011-ben voltak a 800 fős táborban, amikor a hatezer lakosú szigeten ennél is magasabb volt a menekültek száma.

A menkülttábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező menekültek fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására.   • Hírek
  • Bankszámla