Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA támogatja a briteket az orosz diplomaták kitiltásában

2018.03.15. 09:13

Washington "a legközelebbi szövetségese, az Egyesült Királyság mellett áll", és támogatja London döntését 23 orosz diplomata kiutasításáról – jelentette be szerda esti közleményében a Fehér Ház, írja a BBC.

A közlemény szerint az Egyesült Államok egyetért a brit kormánnyal, ami szerint Oroszország a felelős az Egyesült Királyságban élő volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal a brit külső hírszerzés (MI6) korábbi orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés volt ezredese és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséért.

Sarah Huckabee Sanders, Trump szóvívője a diplomaták kitiltását "igazságos válaszlépésnek" nevezte, és azt mondta, az USA azt szeretné, ha ilyen "undorító támadások nem történnének meg újra."

Sanders szerint a gyilkossági kísérlet jól illeszkedik abba a viselkedésmintába, ami Oroszországra az elmúlt időszakban jellemző, és ami figyelmen kívül hagyja a szabályokra alapuló nemzetközi rendet, aláássa az országok biztonságát és szuverenitását a világban, és megkísérli megzavarni és diszkreditálni a nyugati demokratikus intézmények működését.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsában azt mondta: az Egyesült Államok szerint Oroszország a felelős a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett támadásért. Haley szerint a az orosz kormány felhagyna azzal, hogy ellenségeit vegyi fegyverekkel ölje meg, ha nem támogatná tovább szíriai szövetségesét a szíriai gyermekeket gyilkoló vegyi fegyverek alkalmazásában, valamint ha Oroszország együttműködne a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel, akkor az oroszoknak nem kéne arra panaszkodnia, hogy túl sokat kritizálják őket.

Az orosz ENSZ-nagykövet tagadta, hogy Oroszországnak köze lett volna a támadáshoz, és követelte, hogy az Egyesült Királyság mutasson be "konkrét bizonyítékokat" az vádainak alátámasztására. Az orosz külügyminisztérium szerdán hangsúlyozta: a brit lépésekre adandó válasz nem várat sokat magára. Vlagyimir Dzsabarov, a felsőház külügyi bizottságának alelnöke szerint Moszkva válaszképpen 23-nál is több brit diplomatát fog kiutasítani Oroszországból.

A Szkripal-üggyel  ebben a cikkben  foglalkoztunk részletesebben: