Sugárveszélyes anyagot foglaltak le Törökországban

2018.03.19. 16:28

Több milliárd dollárt érő, csaknem másfél kilogramm sugárveszélyes kaliforniumot foglalt le, négy embert pedig őrizetbe vett a török rendőrség a főváros, Ankara közelében egy úti ellenőrzés során - jelentette az NTV török hírtelevízió hétfőn. A török rendőrség egyelőre nem erősítette meg a tévécsatorna értesülését.

Az NTV szerint a hatóságok korábban egy bejelentést követően kezdték el megfigyelni az előállítottakat. A rendőrül Ankara külterületén, Pursaklar településen állították meg a gyanúsítottak autóját, amelyben összesen 1441 gramm kaliforniumot találtak.

Az anyagot Oroszországból csempészték Törökországba.

Az NTV információi alapján a radioaktív kalifornium a természetben nem fordul elő, ugyanakkor egyike a legdrágább és legveszélyesebb kémiai elemeknek. Atomreaktorokban használják, a nevét pedig a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemről kapta, ahol négy amerikai kémikus először állította elő mesterségesen 1950-ben.

Stratégiai jelentősége miatt csak korlátozott mennyiségben állítják elő, kizárólag Oroszországban és az Egyesült Államokban. Egy gramm kalifornium értéke négy millió dollár. Az NTV értesülése szerint a lefoglalt mennyiségnek a piaci értéke mintegy öt és fél milliárd dollár. A csempészek 72 millió dollárért próbálták meg külföldre értékesíteni.  • Hírek
  • Hírek