Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Durvát mondott a norvég miniszter, mennie kellett

2018.03.20. 09:40 Módosítva: 2018.03.20. 09:41

Bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter, akivel szemben bizalmatlansági indítványról szavaztak volna kedden a parlamentben. Listhaug egybehangzó kommentárok szerint ezzel az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót.

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében

azzal vádolta meg a szociáldemokrata Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál.

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter utóbb bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond.

A tavaly szeptemberi választások utánErna Solberg konzervatív pártja (Höyre) és a jobboldali populista Haladó Párt (FrP) alakított koalíciót, amelyet kívülről a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták támogatnak a balközép ellenzékkel szemben.

A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik 2011 júliusában a Munkáspárt ifjúsági táborában mészárolt le 69 embert Utoya szigetén.