Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Durvát mondott a norvég miniszter, mennie kellett

2018.03.20. 09:40 Módosítva: 2018-03-20 09:41:21

Bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter, akivel szemben bizalmatlansági indítványról szavaztak volna kedden a parlamentben. Listhaug egybehangzó kommentárok szerint ezzel az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót.

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében

azzal vádolta meg a szociáldemokrata Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál.

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter utóbb bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond.

A tavaly szeptemberi választások utánErna Solberg konzervatív pártja (Höyre) és a jobboldali populista Haladó Párt (FrP) alakított koalíciót, amelyet kívülről a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták támogatnak a balközép ellenzékkel szemben.

A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik 2011 júliusában a Munkáspárt ifjúsági táborában mészárolt le 69 embert Utoya szigetén.