Auguszta
-7 °C
0 °C

Belebukott a korrupciós videóba a dél-amerikai elnök

2018.03.22. 09:57
Belebukott a perui bankár-elnök a hónapok óta húzódó korrupciós botrányba. A brazil óriáskonszern 5 millió dollárt utalt át, Kuczynski ugyan tagad, de most kijött egy videó, amin miniszterek korrumpálnak képviselőket. Ez már sok volt, a ügyészség azt akarja, az elnök már el se hagyhassa az országot.

A perui korrupcióellenes ügyészség azt indítványozta néhány órával Pedro Pablo Kuczynski elnök lemondása után, hogy a bíróság tiltsa meg az államfőnek, hogy elhagyhassa az országot – írja az MTI. A 79 éves, egykori Wall Street-i bankár Kuczynskinak nem volt túl sok választása: lemondásának bejelentésével azt előzte meg, hogy csütörtökön alkotmányos vádeljárás keretében a kongresszus váltsa le.

A botrány lényege, hogy az államfő elhallgatta az Odebrecht brazil óriásvállalathoz fűződő üzleti kapcsolatait. Az Odebrecht korábban beismerte, hogy csaknem 5 millió dollárt fizetett ki a Kuczynskival közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. Kuczynski ismételten tagadta, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette.

Kuczynski a korrupciós botrány ellenére hónapokig nem volt hajlandó lemondani. Most végül azzal indokolta a távozását, hogy a politikai viszály olyan légkört teremtett, amiben lehetetlen kormányozni. Lemondásához egy, ellenzéki politikusok által a héten közzétett videó adta meg az utolsó lökést. A felvételen miniszterek láthatók, amint közberuházásokat ajánlottak képviselőknek szavazatokért cserébe, hogy az elnök továbbra is hivatalban maradhasson.

Az új államfő, ha pénteken megszavazzák, az eddigi alelnök Martín Vizcarra lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!