Lázadás miatt vádat emeltek Puigdemont ellen

2018.03.23. 13:53
Lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt vádat emelt Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és volt kormányának több tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság pénteken.

Az október 27-én feloszlatott, 14 tagú kabinetből 9 politikus érintett mindkét vádpontban: a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök, az előzetes letartóztatásban lévő Oriol Junqueras volt elnökhelyettes és Joaquim Forn volt belügyi tanácsos, valamint Jordi Turullc volt kormányszóvivő és jelenlegi katalán elnökjelölt. A vádlottak között van Raül Romeva volt külügyi tanácsos, Clara Ponsatí volt oktatásügyi tanácsos, Josep Rull volt területi ügyekért felelős tanácsos, Antoni Comín volt egészségügyi tanácsos és Dolors Bassa volt munkaügyi tanácsos is.

A politikusoknak a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Pablo Llarena bíró 2012 decemberére teszi annak a folyamatnak a kezdetét, amelyben megállapítása szerint a függetlenségi politika pártok és civil szervezetek közös megállapodás alapján, összehangoltan hajtották végre Katalónia függetlenségére irányuló tervüket.

Véleménye szerint a katalán vezetők felkelést szorgalmaztak, szembefordítva a katalán társadalmat az állammal, figyelmen kívül hagyva a jogszabályokat.

A katalán elnök és több kormánytag is tudatában volt "az erőszakos események" nagy kockázatának a népszavazáson, mégis folytatták a mozgósítást a referendum érdekében - vélte a bíró.

A legfelsőbb bíróság a volt kormány minden tagjával, az összes volt tanácsossal szemben vádat emelt különböző bűncselekmények miatt.

Hűtlen kezelés miatt indul bírósági eljárás Meritxell Borras (közigazgatási tanácsos), Lluis Puig, (kultúra) Carles Mundó, (igazságügy) Santi Vila (vállalati ügyek) és Meritxell Serret (mezőgazdaság) ellen.

A volt kormánytagoknak összesen 2,1 millió eurót (653 millió forint) kell letétbe helyezniük a bíróságon a függetlenségi népszavazás miatt, amelynek költsége a bíróság szerint 1,6 millió euró (497 millió forint) volt.

A bíróság lázadás miatt a kilenc volt kormánytagon kívül még négy katalán függetlenségi politikussal szemben emelt vádat, ők: Carme Forcadell volt katalán parlamenti elnök, Jordi Sánchez és Jordi Cuixart civil szervezeti vezetők, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak, illetve Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) főtitkára.

Marta Rovira pénteken nem jelent meg a bíróságon, de egy levélben közölte: elhagyta az országot és száműzetésbe vonult, hogy "visszaszerezhesse politikai hangját", mert szabadságában korlátozva érezte magát "a jogi fenyegetések miatt".

A bíróság összesen 25 személlyel szemben döntött vádemelésről, a felsoroltakon kívül további hét politikus ellen engedetlenség miatt.

A három bűncselekmény közül a lázadás számít a legsúlyosabbnak, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés.

Lázadás miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott tartózkodó képviselőket.

A legfelsőbb bíróság madridi épületénél pénteken sokan gyűltek össze, több függetlenségpárti politikus utazott Katalóniából Madridba, hogy személyes jelenlétével támogassa párttársait, és a katalán pártok spanyol parlamenti képviselői közül is megjelentek néhányan.  • Hírek
  • Bankszámla