Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump nem enged transzneműeket a seregbe

2018.03.24. 08:44

Az amerikai elnök pénteken írta alá a memorandumot, amely megtiltja, hogy azok a transzneműek, akik nemátalakító műtéten estek át vagy ezt tervezik, nem teljesíthetnek egyik haderőnél sem katonai szolgálatot. A memorandum elvileg lehetőséget ad a kivételekre, de ezt nem részletezi.

James Mattis védelmi miniszter szerint a „nemi hangulatzavarral” jellemezhető egyének kockázatot jelentenek a hadsereg hatékonyságára – írja az MTI.

Donald Trump már 2017 nyarán jelezte az egyik szokásos Twitter-üzenetében, hogy szándékában áll Obamának a transzneműek katonai szolgálatával kapcsolatos politikájának megváltoztatása. Trump tavaly nyári bejelentése után azonban három szövetségi bíróság is megtiltotta a tiltás foganatosítását. A Pentagon akkor erre válaszul úgy foglalt állást, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműek maradhatnak a hadseregben, de új jelentkezőket csak 2018. január elsejétől sorozhatnak be.