Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazást tartanak Romániában az azonos neműek házassága ellen

2018.03.27. 18:07

A Romania Insider hírportál Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre hivatkozva arról ír, hogy a népszavazást májusban tartják meg az azonos neműek házassága elleni népszavazást. A cél, hogy a családnak a román Alkotmányban jelenleg szereplő fogalma módosításra kerüljön.

000 ON1SS
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A román Képviselőház tavaly májusban fogadta el azt az állampolgári kezdeményezést, amely meg kívánja változtatni az Alkotmány családra vonatkozó előírásait. A Koalíció a Családért mozgalom 2016-ban három millió aláírást gyűjtött a kezdeményezés támogatására. A projekt mellé állt az Ortodox Egyház is.

A román Alkotmány a családot jelenleg „házastársak önkéntes közösségeként” határozza meg. A kezdeményezés támogatói azonban azt akarják, hogy szövegben kerüljön rögzítésre: a család egy férfi és egy nő közössége. Ha a módosítás megvalósul, az azonos neműek házassága lehetetlenné válik Romániában.

A család megfogalmazásának módosítására irányuló népszavazást Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője tavaly januárban jelentette be. Akkor úgy nyilatkozott, hogy 2017 tavaszán két népszavazást akar lebonyolítani, egyet a hagyományos család alkotmányos védelméről, egyet pedig a választott állami méltóságok mentelmi jogának megszüntetéséről, beleértve a parlamenti képviselőket és a köztársasági elnököt is.