Népszavazást tartanak Romániában az azonos neműek házassága ellen

2018.03.27. 18:07

A Romania Insider hírportál Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre hivatkozva arról ír, hogy a népszavazást májusban tartják meg az azonos neműek házassága elleni népszavazást. A cél, hogy a családnak a román Alkotmányban jelenleg szereplő fogalma módosításra kerüljön.

000 ON1SS
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A román Képviselőház tavaly májusban fogadta el azt az állampolgári kezdeményezést, amely meg kívánja változtatni az Alkotmány családra vonatkozó előírásait. A Koalíció a Családért mozgalom 2016-ban három millió aláírást gyűjtött a kezdeményezés támogatására. A projekt mellé állt az Ortodox Egyház is.

A román Alkotmány a családot jelenleg „házastársak önkéntes közösségeként” határozza meg. A kezdeményezés támogatói azonban azt akarják, hogy szövegben kerüljön rögzítésre: a család egy férfi és egy nő közössége. Ha a módosítás megvalósul, az azonos neműek házassága lehetetlenné válik Romániában.

A család megfogalmazásának módosítására irányuló népszavazást Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője tavaly januárban jelentette be. Akkor úgy nyilatkozott, hogy 2017 tavaszán két népszavazást akar lebonyolítani, egyet a hagyományos család alkotmányos védelméről, egyet pedig a választott állami méltóságok mentelmi jogának megszüntetéséről, beleértve a parlamenti képviselőket és a köztársasági elnököt is.  • Hírek
  • Bankszámla