Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajorországban hozhatják létre az első német menekültgyűjtőt

2018.03.29. 15:54

Az új német belügyminiszter, Horst Seehofer gyűjtőállomásokat létrehozását kezdeményezte, ahol addig laknának a menedékkérők, amíg el nem dől, hogy maradhatnak-e az országban. Maximum 18 hónapot tölthetnek majd ezeken az állomásokon - írja a BBC, ami "anchor center"-nek, magyarul horgonyzó állomásnak nevezi ezeket. 

Az első ilyen központot Bajorországban tervezik létrehozni idén októberig bezárólag, és kiemelt ügyként kezelik. A konkrétabb részletek nyilvánosságra hozását húsvét utánra ígérik, de annyit elárultak, hogy szabad lesz elhagyniuk a központokat az ott lakóknak.  

Az intézkedés ellenzői szerint ez azért nem jó megoldás, mert az ilyen központokban könnyen alakulnak ki erőszakos lázadások, és nehezebbé teszik a menekültek integrációját, ráadásul sokszor több időbe telik a menekültek hivatalos ügyintézése 18 hónapnál. 

A menekültügyben a belügyi- és hazaminisztérium élére kinevezett Horst Seehofer CSU-elnök Orbán Viktor menekültpolitikáját kezdettől elismerte, emiatt Angela Merkellel is szembekerült. Korábban is hangoztatta, hogy első intézkedései között komoly szigorítások szerepelnek. Fel akarja gyorsítani a menekültkérelmek elbírálását, és ezzel együtt növelni akarja a kiutasítások számát. Seehofer különös szigorral járna el a bűnözőkkel és a demokratikus rendszerre veszélyt jelentő személyekkel (például terrorizmusra buzdító hitszónokokkal) szemben. Angela Merkel 2015-ös intézkedései nyomán több mint egy millió menekült érkezett Németországba, emiatt a választásokon meg is erősödtek a szélsőjobboldali erők.