Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merénylet történt a francia száműzetésben élő azeri újságíró ellen

2018.03.30. 19:30

Rahim Namazov, azerbajdzsáni politikai menekült újságíró kocsiját szétlőtték, miközben a franciaországi Colomiers-ben autózott feleségével, hivatkozik az MTI az AFP hírügynökségre.

Felesége belehalt a sérüléseibe, Namazov is válságos állapotban van, miután hátba lőtték. Összesen hét lövést adtak le rájuk, miközben a település egyik lakónegyedében autóztak.

Colomiers szocialista polgármestere, Karine Traval-Michelet szerint felmerül a politikai indíttatású támadás gyanúja, hiszen Namazov egy olyan újságíró, akit hazájában megkínoztak és börtönbe vetettek, és politikai menekültként élt Franciaországban. Azt is leszögezte, hogy ez a támadás teljesen független a múlt heti túszejtős támadástól. Azt is elmondta, hogy ő például nem is tudott arról hogy Namazov a Toulouse nyugati peremén található városban élt, ahogy arról sem, hogy politikai menedéket kapott. Namazov egyébként 2010 óta élt a környéken.

Valódi azeri újságírónak lenni önmagában veszélyes próbálkozás, a Riporterek Határok Nélkül 2017-es sajtószabadság-indexében a vizsgált 180 ország közül Azerbajdzsán a 162. helyezést érte el, olyan helyek előzik, mint Egyiptom, Irak vagy Fehéroroszország.