Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A török titkosszolgálat 80 embert gyűjtött be külföldről

2018.04.05. 13:35
A török titkosszolgálat (MIT) a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi hálózat 80 feltételezett tagját "gyűjtötte be" és szállította haza eddig külföldről Törökországba - mondta Bekir Bozdag török kormányszóvivő csütörtökön a Habertürk török hírtelevíziónak adott interjújában.

Az MTI szerint Bozdag rámutatott: a műveletek eddig 18 országot érintettek és a jövőben is tovább folytatódnak. A szóvivő nem nevezte meg az egyes országokat. Ankara a hatalomátvételi kísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Gülen váltig állítja, hogy semmi köze a történtekhez.

Múlt csütörtökön a koszovói rendőrség hat török állampolgárt fogott el, akik állítólag a gülenista hálózata által pénzelt iskolákban dolgoztak. A koszovói belügyminisztérium közlése szerint az elfogottak tartózkodási engedélyét visszavonták, majd ki is toloncolták őket az országból, és átadták a török hatóságoknak. Koszovói újságok szerint az érintettek tagokat toboroztak a mozgalom számára, és számos török állampolgárnak segítettek elhagyni az országot a 2016-os puccskísérletet követően.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő egy nappal később menesztette Flamur Sefaj belügyminisztert, valamint Driton Gashit, a titkosszolgálat vezetőjét, mert a tudta nélkül fogták el és adták ki Törökországnak a hat feltételezett gülenistát.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdai összesítése szerint a török igazságügyi minisztérium a világ 24 országához nyújtott be kérelmet összesen 54 gülenista kiadatása érdekében. Az európai országok közül Albániának, Belgiumnak, az Egyesült Királyságnak, Hollandiának, Máltának, Moldovának, Németországnak és Norvégiának.

Bozdag csütörtökön kifejtette: a gülenisták elleni harcnak még nincs vége. A tagokat a szervezet struktúrája és munkamódszerei miatt nehéz felfedni, "mindenféle jelmezt magukra ölthetnek" - fogalmazott.

A kormányszóvivő leszögezte: nyilvánvaló, hogy a puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapot újabb három hónapos meghosszabbítására szükség van. Az intézkedés jelenleg április 19-ig van érvényben.

Törökországban az elmúlt 21 hónap alatt több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.