Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy Moszkvában bejátszott hangfelvétel szerint Szkripalék jól vannak

2018.04.05. 15:14
Jól van az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej és Julija Szkripal egy, a Rosszija 1 orosz állami televízióban csütörtökön bejátszott, tisztázatlan hitelességű hangfelvétel szerint.

A bejátszás a volt kettős ügynök lánya, Julija és az unokahúga, Viktorija Szkripal állítólag szerda este lezajlott telefonbeszélgetéséről készült, az utóbbi állítása szerint, számol be róla az MTI. A Julija Szkripalként bemutatkozó nő azt állította, hogy Szergej Szkripal állapota "rendben van", és hogy a telefonbeszélgetés alatt éppen "pihen és alszik".

"Mindenkinek rendben van az egészsége. Senkinél nincsenek helyrehozhatatlan dolgok. Hamarosan ki fogok iratkozni. Minden oké" - állította a Julija Szkripalként fellépő nő, a hívás kezdeményezője.

"Mindenkinek javul az állapota és mindenki él" - mondta.

A beszélgetésben elhangzott, Viktorija Szkripal azt reméli, hogy megkapja a vízumot és már hétfőn meglátogathatja az unokatestvérét. Az állítólagos Julija Szkripal ugyanakkor kétségét fejezte ki afelől, hogy unokahúga megkapja a beutazási engedélyt és hogy a találkozót lehetővé teszik a számára. A volt kettős ügynök lányaként fellépő nő azt állította, hogy egy "ideiglenes" telefonról beszél. 

A Rosszija 1 televízió 60 perc című műsorának vezetői közölték, hogy nem tudják megerősíteni a Viktorija Szkripaltól származó felvétel hitelességét.

Az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) szerdán tanúként hallgatta ki Viktorija Szkripalt. A nő szerda este a Pervij Kanal (Első Csatorna) állami televízióban úgy vélekedett, hogy a nagybátyja és az unokatestvére valamilyen halételtől kaphatott mérgezést, és kifogásolta, hogy a brit hatóságok titkosították, mit rendeltek Szkripalék a salisbury-i pizzériában.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Frissítés: Megszólalt Julija Szkripal is

Több mint egy hete magához tért és napról napra jobban van Julija Szrkipal, akinek erről szóló közleményét csütörtökön ismertette a brit rendőrség.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökének a lánya, akit apjával együtt március elején mérgeztek meg az angliai Salisburyben, hozzátette: "bizonyára megértik, hogy némileg zavarosak a történtek". Julija Szkripal az ő és a családja magánéletének tiszteletben tartását kérte lábadozása idejére. 

A brit kormány gyilkossági kísérletnek tartja Szergej és Julija Szkripal megmérgezését, amelyért hivatalos szóhasználata szerint "nagy valószínűséggel" Oroszországot terheli a felelősség. Oroszország tagadja ezt.