Egy Moszkvában bejátszott hangfelvétel szerint Szkripalék jól vannak

2018.04.05. 15:14
Jól van az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej és Julija Szkripal egy, a Rosszija 1 orosz állami televízióban csütörtökön bejátszott, tisztázatlan hitelességű hangfelvétel szerint.

A bejátszás a volt kettős ügynök lánya, Julija és az unokahúga, Viktorija Szkripal állítólag szerda este lezajlott telefonbeszélgetéséről készült, az utóbbi állítása szerint, számol be róla az MTI. A Julija Szkripalként bemutatkozó nő azt állította, hogy Szergej Szkripal állapota "rendben van", és hogy a telefonbeszélgetés alatt éppen "pihen és alszik".

"Mindenkinek rendben van az egészsége. Senkinél nincsenek helyrehozhatatlan dolgok. Hamarosan ki fogok iratkozni. Minden oké" - állította a Julija Szkripalként fellépő nő, a hívás kezdeményezője.

"Mindenkinek javul az állapota és mindenki él" - mondta.

A beszélgetésben elhangzott, Viktorija Szkripal azt reméli, hogy megkapja a vízumot és már hétfőn meglátogathatja az unokatestvérét. Az állítólagos Julija Szkripal ugyanakkor kétségét fejezte ki afelől, hogy unokahúga megkapja a beutazási engedélyt és hogy a találkozót lehetővé teszik a számára. A volt kettős ügynök lányaként fellépő nő azt állította, hogy egy "ideiglenes" telefonról beszél. 

A Rosszija 1 televízió 60 perc című műsorának vezetői közölték, hogy nem tudják megerősíteni a Viktorija Szkripaltól származó felvétel hitelességét.

Az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) szerdán tanúként hallgatta ki Viktorija Szkripalt. A nő szerda este a Pervij Kanal (Első Csatorna) állami televízióban úgy vélekedett, hogy a nagybátyja és az unokatestvére valamilyen halételtől kaphatott mérgezést, és kifogásolta, hogy a brit hatóságok titkosították, mit rendeltek Szkripalék a salisbury-i pizzériában.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Frissítés: Megszólalt Julija Szkripal is

Több mint egy hete magához tért és napról napra jobban van Julija Szrkipal, akinek erről szóló közleményét csütörtökön ismertette a brit rendőrség.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökének a lánya, akit apjával együtt március elején mérgeztek meg az angliai Salisburyben, hozzátette: "bizonyára megértik, hogy némileg zavarosak a történtek". Julija Szkripal az ő és a családja magánéletének tiszteletben tartását kérte lábadozása idejére. 

A brit kormány gyilkossági kísérletnek tartja Szergej és Julija Szkripal megmérgezését, amelyért hivatalos szóhasználata szerint "nagy valószínűséggel" Oroszországot terheli a felelősség. Oroszország tagadja ezt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek