Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekpornó miatt vettek őrizetbe egy volt szentszéki diplomatát Vatikánban

2018.04.07. 19:00

A vatikáni rendőrség nagy mennyiségű gyermekpornó birtoklása és terjesztése miatt őrizetbe vett szombaton egy nyugalmazott szentszéki diplomatát, aki korábban a Vatikán egyesült államokbeli nagykövetségén teljesített szolgálatot – írja az MTI.

Carlo Alberto Capellát tavaly szeptemberben hívták vissza washingtoni kiküldetéséből miután, az amerikai külügyminisztérium arról értesítette a szentszéket, hogy megsérthette a gyermekpornográfiát büntető törvényeket, de a Vatikán nem egyezett bele a diplomáciai mentességének feloldásába, és saját hatáskörében indított ellene vizsgálatot.

A Capella elleni vatikáni vizsgálat még nem zárult le, a Vatikán szűkszavú közleményéből pedig nem is derült ki, hogy pontosan mivel gyanúsítják. Az ügy mindenesetre elég kellemetlen a múltbeli gyermekmolesztálásos esetek miatt már egyébként is megcsappant reputációval rendelkező Vatikán számára, és valószínűleg a helyén is fogják kezelni, hiszen ugyan Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett az ilyen esetekre, de így is sok bírálatot kap. így ezzel tökéletes példát lehetne statuálni.

A vizsgálat lezárulta után amúgy Capella lehet az első olyan vádlott a vatikáni bíróság előtt, aki gyerekek terhére elkövetett bűncselekmények miatt ül majd a vádlottak padjára, a legutóbbi ilyen ügyben megvádolt diplomata ugyanis még pere kezdete előtt meghalt.