György
8 °C
23 °C

Észak-Korea kész tárgyalni a nukleáris leszerelésről Amerikával

2018.04.08. 22:39 Módosítva: 2018.04.08. 22:39

Észak-Korea jelezte az Egyesült Államok felé, hogy kész tárgyalni a Koreai félsziget nukleáris leszereléséről Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tervezett találkozóján - írja az MTI. 

A Reutersnek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő jelezte, hogy Phenjang titokban közvetlenül lépett kapcsolatba Washingtonnal. Az illetékes szerint az utóbbi időben amerikai és észak-koreai tisztségviselők titokban kapcsolatba léptek egymással, s ennek során Phenjan közvetlenül adta át az üzenetét, hogy kész a találkozóra.

Eddig Washington Kim Dzsong Un ez irányú szándékait illetően Dél-Korea közléseire volt kénytelen hagyatkozni.

A Koreai Köztársaság küldöttsége március 5-én találkozott Phenjanban az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások során megállapodás született arról, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozót tart. Észak-koreai részről egyben hangoztatták, hogy készek hasonló találkozót tartani Donald Trump amerikai elnökkel is.

A megbeszéléseket követően április 27-re tűzték a két koreai vezető csúcstalálkozójának időpontját, Kim Dzsong Un és Donald Trump pedig a tervek szerint májusban találkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!