Paul Ryan visszavonul

2018.04.11. 18:50

Paul Ryan házelnök, republikánus képviselő bejelentette, hogy az ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokon nem jelölteti magát újra és 2019 januárjában távozik a washingtoni politikai életből, írta az MTI. Paul Ryan azt mondta, hogy döntésének családi okai vannak, nem akar "vasárnapi édesapja" lenni három gyermekének.

"Ha még egy ciklust szolgálnék itt, akkor a gyerekeim csakis hétvégi apaként ismernének, és ezt nem engedhetem meg" - mondta a wisconsini politikus. "Minden erőmet ennek a feladatnak szenteltem, de nem bántam meg, hogy vállaltam a felelősséget".

A Republikánus Párt számára a novemberi választásokon "fényes jövőt" jósolt, és egyúttal köszönetét fejezte ki Donald Trump elnöknek, hogy "lehetőséget adott nekünk az ország helyes útra terelésére". Az egyik újságíró kérdésére, hogy vajon nem azért távozik-e a politikai életből, mert Donald Trump megváltoztatta a washingtoni politizálás jellegét, Ryan azt mondta: "egyáltalán nem erről van szó".

A 48 éves Ryan - aki csaknem húsz éve politizál a washingtoni kongresszusban és a 2012-es elnökválasztáson Mitt Romney alelnökjelöltje volt - régóta vitában áll Donald Trumppal, akinek stílusát többször is nyilvánosan bírálta.

Trump túlságosan hajlékony és kompromisszumokra kész politikusnak minősítette Ryant. A CNN hírtelevízió kommentátora szerint az elnök és a házelnök vitájában Donald Trump győzött. A Politico arra emlékeztetett, hogy Ryan újrajelöltette volna magát, de álláspontját szinte váratlanul változtatta meg, amikor nyílt vetélkedés robbant ki a házelnöki posztért.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus többségének vezetője és Steve Scalise rangidős republikánus képviselő is jelezte, hogy szívesen vállalná a házelnöki felelősséget. Trump elnöknek kifejezetten szoros a kapcsolata a kaliforniai McCarthy képviselővel, és több elemző is arra számít, hogy őt jelöli házelnöknek.

Bejelentése előtt Paul Ryan tájékoztatta Donald Trumpot és Mike Pence alelnököt is. Trump Twitter-bejegyzésben dicsérte a házelnököt, "igazán jó embernek" nevezte őt és hangsúlyozta, hogy "megkérdőjelezhetetlen örökséget" hagy a törvényhozásra. Ryan sajtótájékoztatója után nem sokkal újabb republikánus törvényhozó jelentette be, hogy visszavonul: a floridai Dennis Ross képviselő szintén nem jelölteti magát újra.