Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy hónapja egy tranzitváróban él egy szíriai férfi

2018.04.12. 11:52 Módosítva: 2018-04-12 15:49:12

Több mint egy hónapja rostokol a Kuala Lumpur-i repülőtér tranzitvárójában egy 36 éves szíriai férfi, mint Tom Hanks Steven Spielberg Terminál című filmjében - jelentette az MTI.  A KLIA2 fapados terminálon rekedt Haszan al-Kontár a Twitteren és a Facebookon posztol a tranzitváróban eltöltött napjairól, beszámolói pedig felkeltették emberi jogi csoportok és a média figyelmét.

A férfi március 7-e óta lakik ott, tartva attól, hogy letartóztatják, ha hazatér Szíriába, ahol hetedik éve dúl a polgárháború. Telefonon azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy nem azért tart a hazatoloncolástól, mert gyáva vagy nem tudna harcolni, hanem azért, mert nem hisz a háborúban, nem akar gyilkológéppé válni, rombolni saját hazáját, ártani saját népének.

A brit hírügynökség szerint független forrásból nem lehet hitelesíteni Kontár beszámolóját, és a maláj migrációs hivatal és a repülőtér sem reagál a megkeresésre, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy tud a férfiról, és kapcsolatba is lépett vele, illetve az illetékes maláj hatóságokkal.

Haszan al-Kontár biztosítási alkusz volt, és az Egyesült Arab Emírségekben élt, amikor kitört a szíriai polgárháború. Tavalyelőtt Kuala Lumpurba toloncolták, miután Szíria nagykövetsége nem volt hajlandó meghosszabbítani az útlevelét. A férfi magyarázata szerint Malajzia egy azon nagyon kevés országok közül, ahova vízum nélkül is utazhatnak szíriai állampolgárok. Több mint egy évig tartott, míg összegyűjtötte a pénzt arra, hogy megvegye a repülőjegyet Ecuadorba, de nem engedték fel a gépre. Ezután Kambodzsába repült, de az ottani bevándorlási hatóságok elutasítása miatt visszatoloncolták Kuala Lumpurba.

term
Fotó: Twitter

A férfi harminchetedik napja lakik a KLIA2 terminál tranzitvárójában, a repülőtéri hatóságok és a személyzet jóindulatának köszönhetőn jut hozzá élelemhez és más dolgokhoz, de - mint mondja - olyan problémákkal szembesül, amelyekről nem is gondolnánk, hogy létezhetnek. Hol és mikor tisztálkodjon, és ha kimossa a ruháját, hol szárítsa meg?