Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Egy hónapja egy tranzitváróban él egy szíriai férfi

2018.04.12. 11:52 Módosítva: 2018.04.12. 15:49

Több mint egy hónapja rostokol a Kuala Lumpur-i repülőtér tranzitvárójában egy 36 éves szíriai férfi, mint Tom Hanks Steven Spielberg Terminál című filmjében - jelentette az MTI.  A KLIA2 fapados terminálon rekedt Haszan al-Kontár a Twitteren és a Facebookon posztol a tranzitváróban eltöltött napjairól, beszámolói pedig felkeltették emberi jogi csoportok és a média figyelmét.

A férfi március 7-e óta lakik ott, tartva attól, hogy letartóztatják, ha hazatér Szíriába, ahol hetedik éve dúl a polgárháború. Telefonon azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy nem azért tart a hazatoloncolástól, mert gyáva vagy nem tudna harcolni, hanem azért, mert nem hisz a háborúban, nem akar gyilkológéppé válni, rombolni saját hazáját, ártani saját népének.

A brit hírügynökség szerint független forrásból nem lehet hitelesíteni Kontár beszámolóját, és a maláj migrációs hivatal és a repülőtér sem reagál a megkeresésre, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy tud a férfiról, és kapcsolatba is lépett vele, illetve az illetékes maláj hatóságokkal.

Haszan al-Kontár biztosítási alkusz volt, és az Egyesült Arab Emírségekben élt, amikor kitört a szíriai polgárháború. Tavalyelőtt Kuala Lumpurba toloncolták, miután Szíria nagykövetsége nem volt hajlandó meghosszabbítani az útlevelét. A férfi magyarázata szerint Malajzia egy azon nagyon kevés országok közül, ahova vízum nélkül is utazhatnak szíriai állampolgárok. Több mint egy évig tartott, míg összegyűjtötte a pénzt arra, hogy megvegye a repülőjegyet Ecuadorba, de nem engedték fel a gépre. Ezután Kambodzsába repült, de az ottani bevándorlási hatóságok elutasítása miatt visszatoloncolták Kuala Lumpurba.

term
Fotó: Twitter

A férfi harminchetedik napja lakik a KLIA2 terminál tranzitvárójában, a repülőtéri hatóságok és a személyzet jóindulatának köszönhetőn jut hozzá élelemhez és más dolgokhoz, de - mint mondja - olyan problémákkal szembesül, amelyekről nem is gondolnánk, hogy létezhetnek. Hol és mikor tisztálkodjon, és ha kimossa a ruháját, hol szárítsa meg?