Erzsébet
1 °C
4 °C

Totális háború veszélyére figyelmeztet az ENSZ

GettyImages-939575534
2018.04.13. 17:51

A Közel-Kelet káoszban fuldoklik, a hidegháború újra itt van, csak még durvábban, a növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Nem mi állítjuk ezt Szíria ügyében, hanem Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mondta a szervezet biztonsági tanácsának ülésén, amit Oroszország hívott össze. 

A frontvonalak megmerevedtek, a valóságok párhuzamosak: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állítja, hogy a 70 áldozatot követelő dúmai szombati vegyifegyver-támadás "külföldi ügynökök" által lett megrendezve, egy bizonyos ország russzofób kampányáról van szó - de nem nevezte meg az országot. Aztán később viszont közölték, hogy Nagy-Britannia ez az ország. Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet "szemenszedett hazugságnak és bizarrnak" nevezte a moszkvai minisztérium állítását. "Ez groteszk, ez egy szemenszedett hazugság, a leghitványabb hamis hír, amit eddig láttunk az orosz propagandagépezettől" - hangoztatta. Az orosz-brit viszony most különösen terhelt Szergej Szkripal mérgezéses ügye miatt. Oroszország reméli, hogy a nyugati országok nem szánják rá magukat az iraki vagy a líbiai forgatókönyv szerinti "kalandra" Szíriában - jelentette ki Lavrov.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közlése szerint "nagyon megbízható" bizonyítékok állnak rendelkezésére, miszerint a Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadást a szír kormány hajtotta végre. Azt is bejelentették, hogy klórra és egy szarinszerű idegméregre pozitívak lettek a tesztek. Becsléseik szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök, ezt szintén az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, hozzátéve: Trump még nem határozott arról, mit lép. Nagy-Britannia és Franciaország is azt mondja, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az egész tényleg megtörtént, és ők is megtorlást fontolgatnak.

A katonai mozgások megindultak, az oroszok máris jelezték, hogy hét amerikai katonai repülőgép felderítő tevékenységet végzett Szíria partvidékének közelében, ahol a tartuszi orosz haditengerészeti kikötő és a hmejmími katonai reptér található. Azt is közölte az Aszad-rezsimnek besegítő Oroszország, hogy az amerikaiak háborút kockáztatnak egy esetleges légicsapással. Az AP amerikai hírügynökség viszont azt jelentette, hogy a kelet-gútai térségben lévő Dúma városában orosz katonai járőrök jelentek meg.

Heiko Maas német külügyminiszter pénteken Brüsszelben annyi mondott, hogy nem maradhatnak következmények nélkül az ismételt vegyifegyver-támadások Szíriában, ugyanakkor el kellene kerülni eszkalációs spirál beindítását. Hangsúlyozta, hogy politikai megoldást kell találni a közel-keleti országban dúló konfliktusra, mert kizárólag így lehet tartós megoldást elérni. Hozzátette, a rendezés nem lehetséges Oroszország nélkül, ezért nem szabad megszakítani a párbeszédet, ugyanakkor fokozni kell a Moszkvára nehezedő politikai nyomást.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek első csoportja pénteken megérkezett a támadás helyszínére, Gúta régióba, a többiek hamarosan követik őket, de biztonsági okok miatt nem valószínű, hogy sok hír érkezik majd a munkájukról. A szervezet pénteken úgy nyilatkozott: szakértőik még egy héttel a támadás után is értékes bizonyítékokat tudnak gyűjteni, azonban nem várható gyors eredmény. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, nagy a valószínűsége, hogy klórgázt, vagy szaringázt vetettek be - közölték. 

Hollandia közben azt mondta, hogy nem kíván csatlakozni az esetleges katonai fellépéshez Szíriában, ezt Mark Rutte holland miniszterelnök jelentette be. Sejk Naím Kászim, a szíriai rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia helyettes vezetője azt mondta, szerinte nem valószínű, hogy totális háborúba csap át a válság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?