Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tárgyalnának Albánia és Macedónia EU-tagságáról

2018.04.17. 16:56

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot kedd délután az Európai Bizottság, írja az MTI.

Macedónia és Albánia előrehaladása fontos előrelépés a nyugat-balkáni régió egésze számára

- jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Hozzátette, a reformfolyamatnak és a korszerűsítésnek ugyanakkor folytatódnia kell, ez az érintett államoknak és az Európai Uniónak egyaránt érdekében áll.

Közben szintén az MTI írja, hogy Angela Merkel német kancellár szerint júniusban elkészülnek azok a reformjavaslatok, amelyeken Németország és Franciaország dolgozik. kiemelte, hogy nem csak a gazdasági unió és a valutaunió továbbfejlesztéséhez kellenek reformok.

A legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy "miként hozunk létre egy közös európai menekültügyi rendszert, hogyan biztosítjuk a következő évek finanszírozását, hogyan válaszolunk a külpolitikában egységesen és közösen", és "hogyan fejlesztjük tovább védelmi politikánkat a NATO kiegészítéseként" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy a tudományos kutatás területén és a digitális belső piac megteremtésében is előre kell lépni. Hozzátette még, hogy fontos a bankunió kiteljesítése, illetve a versenyképesség erősítése.

Az új német kormány továbbá szorgalmazza azt is, hogy alkossanak az EU-ban egységes keretszabályokat a vállalatok adóztatására, és számolják fel a tagállamok közötti migráció azon formáját, amely a származási országban járó támogatásnál nagyobb szociális juttatások megszerzését célozza.