Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menesztette a kormányt a kirgiz államfő

2018.04.19. 11:16

Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő menesztette csütörtökön a kormányt, miután a parlament megvonta a bizalmat a kabinettől - közölte az elnöki hivatal, írta az MTI. A parlament döntésének hátterében feltehetően az államfő és a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnökének hatalmi harca áll. A bizalmatlansági indítványt a parlamenti ellenzéki pártjainak frakciói nyújtották be, azt mondták, elégedetlenek a tavaly augusztusban hivatalba lépett, Szapar Iszakov vezette kormány munkájával.

Kedden a parlament nem fogadta el a kormány beszámolóját a tavalyi évről. A bizalmatlansági indítvány végül 101 szavazatot kapott a 120 fős parlamentben, és csak öten voltak ellene, vagyis a kormány leváltását a képviselők túlnyomó többsége támogatta, beleértve kormánypárti törvényhozók egy részét is.

Dzsejenbekov tavaly novemberben foglalta el elnöki hivatalát, és azonnal személycseréket hajtott végre a hatalmi struktúrákban, menesztette a többek között az elődje, Almazbek Atambajev által kijelölt embereket a biztonsági szolgálat és a főügyészség éléről. Iszakov menesztésével valószínűleg beteljesedik az államapparátus megtisztítása Atambajev embereitől. Atambajev ugyanakkor jelenleg a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt elnöke, és ő áll a kormányzó koalíció élén is, noha nem parlamenti képviselő. Atambajev támogatta Dzsejenbekov elnökké választását, de az elmúlt hetekben elkezdte bírálni, ami arra utal, hogy nézeteltérések támadtak köztük.

A Reuters szerint a bizalmi szavazás is kettejük rivalizálásának tudható be. Szakértők szerint a kormány menesztése nem jelenti a kormánykoalíció bukását, valószínűleg az új kabinetet az eddig kormányzó pártok alakítják majd meg, esetleg csatlakozik hozzájuk még egy párt.

A hatmilliós közép-ázsiai országban nincs nyugalom azóta, hogy 1991-ben elnyerte függetlenségét. A folytonos politikai konfliktusok miatt 2005-ben és 2010-ban forradalmi események zajlottak le az országban, amely otthont ad egy orosz katonai támaszpontnak. A függetlenné válás óta most először fordult elő, hogy a parlament megvonta a bizalmat a kormánytól.