Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forró dróttal kötik össze Kim Dzsongunt és a dél-koreai elnököt

2018.04.20. 12:00

Közvetlen telefonvonalon tud egymással beszélni péntektől Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök - közölték szöuli illetékesek az MTI összefoglaló híre szerint.

Dél-Korea kezdeményezte az első próbahívást helyi idő szerint délután négy előtt, és gond nélkül működött - mondta el Jun Kun Jung, a szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője. "Olyan volt, mintha a közvetlen szomszédunkat hívtuk volna fel" - tette hozzá az újságíróknak nyilatkozó hivatalnok. A telefon a dél-koreai elnök dolgozóasztalán található.

Később Észak-Korea is kipróbálta a hívásindítást, hogy kiderüljön, mindkét irányban működik-e a közvetlen összeköttetés. A próbahívások teljes hossza 4 perc 19 másodperc volt az idézett tisztségviselő szerint.

A szöuli elnöki palota, a Kék Ház több munkatársa rámutatott, hogy a közvetlen kommunikációs vonalnak köszönhetően tovább enyhülhet a feszültség a Koreai-félszigeten. Azt mondták, a múltban több határvillongás oka a félreértés vagy a kommunikáció hiánya volt a felek között, ami így megoldódhat. Kim és Mun megegyeztek, hogy még az április 27-i csúcstalálkozójuk előtt kipróbálják a telefonvonalat.

A forródrót beüzemeléséről a múlt hónap elején született megállapodás, miután a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Csung Jui Jong Phenjanban találkozott Kimmel. Az észak-koreai vezető akkor jelezte, hogy Munnal és Donald Trump amerikai elnökkel is hajlandó találkozni. A megbeszélések a várakozások szerint érzékeny kérdéseket is érintenek majd, köztük a koreai konfliktus lezárását és Észak nukleáris programját. Az 1950-53 közötti koreai háború nem békeszerződéssel, hanem csak fegyverszünettel ért véget, ezért a két ország elvileg máig hadban áll egymással.