Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Károly herceg lesz a Nemzetközösség következő vezetője

2018.04.20. 14:49

Károly herceg lesz a Nemzetközösség következő vezetője, írja a BBC diplomáciai forrásaira hivatkozva. A források szerint erről döntöttek az 53 tagországot számláló brit Nemzetközösség zárt ajtók mögött tárgyaló vezetői a windsori kastélyban. Később ezt meg is erősítették hivatalosan is.

A szervezet vezetői tisztsége nem örökletes, de II. Erzsébet királynő csütörtöki megnyitó beszédében egyértelművé tette, hogy szeretné, ha az édesapja, VI. György által 1949-ben megkezdett munkát egy nap legidősebb fia, Károly trónörökös folytathatná a Nemzetközösség élén.

A Nemzetközösség vezetője nem automatikusan a brit uralkodó, és olyan tervek is voltak, hogy II. Erzsébet halála után a poszt körbejárna az 53 vezető között. Theresa May brit miniszterelnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök már korábban Károly herceget támogatta.

A most 53 tagállam közül az Egyesült Királyságon kívül tizenötnek ma is II. Erzsébet királynő az alkotmányosan elismert államfője, köztük Kanadának és Ausztráliának is.

A Nemzetközösség messze a világ legnagyobb államközi szervezete: az 53 tagországban összesen 2,4 milliárd ember – a világ összlakosságának csaknem a harmada – él, és a nemzetközösségi országok összterülete a Föld teljes szárazföldi területének negyede, írja az MTI. Gazdasági szempontból azonban a tagországok együttes hazai összterméke (GDP) tízezer milliárd dollár, alig több mint a fele az Egyesült Államok 19 ezer milliárd dolláros éves GDP-értékének.