Trump: Putyin azt mondta nekem, az orosz kurvák a leggyönyörűbbek

GettyImages-912436198
2018.04.20. 10:12

Nyilvánossá váltak a kirúgott FBI-igazgató, az éppen a könyvével turnézó James Comey úgynevezett memói, azaz utólagos jegyzetei a Trumppal folytatott beszélgetéseiről. A dokumentumokat csütörtökön kapta meg a kongresszus, de a 15 oldal kiszivárgott az amerikai médiának is. A beszélgetések Comey hivatali idejében, a májusi kirúgása előtt voltak, 2017. január 7. és április 11. között. Összesen hét beszélgetésről van memó, ezek közül négy titkosított, és részben kitakart, három nem titkosított.

null

null

A közvetlenül a beszélgetések után készült memókat az igazságügyi tárca adta át a Kongresszusnak három republikánus képviselő követelésére. A republikánusok szerint ezek bizonyítékok arra, hogy Comey megbízhatatlan, miközben a Trump fejére olvasott "igazságszolgáltatás akadályozása" vád nem áll meg a kirúgás kapcsán.

Trump is nagyjából ezt twittelte, hozzátéve a saját bombasztikus stílusában, hogy az orosz befolyás vádját is eloszlatják a memók, Comey viszont titkosított információt szivárogtatott.

Ami a memókból tartalmilag kiderül:

  • Trump kétszer is előhozta az orosz hoteles-prostituáltas vádakat, és azt mondta, aggódik, nehogy a legkisebb esélye is meglegyen, hogy a felesége hisz az állításoknak. "Nem voltak prostituáltak, soha nem voltak", mondta a 2013-as moszkvai útjáról.
  • Ennek ellenére valamiért azt is említette Trump Comeynak, hogy Putyin egyszer mondta neki: Oroszországban vannak a legszebb kurvák a világon.
  • Trump beszélt arról, hogy komoly fenntartásai vannak Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadóval kapcsolatosan. Flynn nemsokára távozott, vádat emeltek ellene, majd bűnösnek vallotta magát, amiért hazudott az FBI-nak az oroszokkal folytatott megbeszéléseiről. Trump azt mondta, Trump a saját fejére mutatott, és azt mondta, "a fickónak komoly megítélési problémái vannak". A memóban szerepel az elhíresült mondat  is, melyben Trump kéri Comeyt, hogy engedje el Flynnt.
  • Comey leírta, hogy kritizálta Trump kampánybéli mondatait arról, hogy Oroszország és USA egyformán bűnös, ha gyilkosságokról van szó. "Mi nem vagyunk olyan gyilkosok, mint Putyin", mondta saját memója szerint Comey. "Amikor ezt mondta, az elnök megállt, és világosan megjegyezte, hogy kritizáltam őt."

A titkosított, illetve a kitakaratlan memókat pénteken kapja meg a Kongresszus.

Borítókép: Win McNamee / Getty Images Hungary.