Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyalogosok közé hajtott egy kisbusz Torontóban

2018.04.23. 20:06 Módosítva: 2018-04-24 11:25:34

Gyalogosok közé hajtott egy fehér színű kisbusz Torontóban, Kanadában. Az incidens hétfőn, helyi idő szerint délután fél 2 körül történt Toronto North York nevű városrészében.

A busz az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A New York Times – magyar idő szerint kedd hajnali – információi szerint legalább tízen meghaltak, tizenöten pedig megsérültek a gázolásban. A Sunnybrook kórházba szállított tíz sérült közül kettőről már csak a halál beálltát tudták megállapítani, öt ember állapota életveszélyes, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Egy szemtanú, aki Ali néven mutatkozott be a CNN hírtelevízió riporterének, elmondta, hogy látta a teherautót felhajtani a járdára, és úgy látszott, a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. "Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után" - mesélte a szemtanú.

Sérültet látnak el Torontóban
Sérültet látnak el Torontóban
Fotó: Social Media

Egy másik szemtanú szerint sokan azt kiáltozták, hogy „állítsd meg a járművet!", de a sofőr csak tovább hajtott az emberek között. Egy autós elmondta a BBC-nek, hogy ő megpróbálta a dudát nyomva figyelmeztetni a járdán sétálókat az érkező kisbuszra. 

A CNN-nek egy szemtanú azt mondta, hogy két autó sikertelenül próbálta megállítani a kisbuszt, miközben az a járdán hajtott.

A CBC szerint a kisbusz elhajtott a helyszínről, de nem sokkal később a sofőrt 2,2 km-rel messzebb sikerült elfogniuk a rendőröknek. A sofőrt, a 25 éves Alek Minassiant őrizetbe vették, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. Amikor beérték a rendőrök a férfit, egy videón látható, hogy azt üvölti:

Lőjetek fejbe!

Végül egyetlen lövés eldördülte nélkül fogták el a rendőrök. 

„Az incidens határozottan szándékosnak tűnik" – mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke egy sajtótájékoztatón. A Ralph Goodale közbiztonsági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón azt is közölte az MTI szerint, hogy a tett elszigetelt eset, amely nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát.

Egyelőre nem ismert a szándékos gázolás gyanúsítottjának indítéka. 

Alek Minassian, a gázolás gyanúsítottja
Alek Minassian, a gázolás gyanúsítottja

A Reutersnek amerikai források azt mondták, hogy a terrorizmust tartják a legvalószínűbb verziónak az ügyben vizsgálódó nyomozók.

Goodale miniszter ugyanakkor azt mondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e, így a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek éppen Torontóban rendezett találkozójához, ugyanis a gázolás helyszínétől nagyjából 30 km-re találkoztak éppen.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a Torontóban történteket.  „ Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva ”  – fűzte hozzá.

John Tory, Toronto polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek, így tett a Fehér Ház is, amely minden „szükséges segítséget” felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök „mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel”. 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is közleményt adott ki, ami szerint Magyarországot megdöbbentette a torontói gázolás. "Részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánunk az eset sérültjeinek" - írták. A minisztérium úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.