2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Gyalogosok közé hajtott egy kisbusz Torontóban

2018.04.23. 20:06 Módosítva: 2018.04.24. 11:25

Gyalogosok közé hajtott egy fehér színű kisbusz Torontóban, Kanadában. Az incidens hétfőn, helyi idő szerint délután fél 2 körül történt Toronto North York nevű városrészében.

A busz az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A New York Times – magyar idő szerint kedd hajnali – információi szerint legalább tízen meghaltak, tizenöten pedig megsérültek a gázolásban. A Sunnybrook kórházba szállított tíz sérült közül kettőről már csak a halál beálltát tudták megállapítani, öt ember állapota életveszélyes, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Egy szemtanú, aki Ali néven mutatkozott be a CNN hírtelevízió riporterének, elmondta, hogy látta a teherautót felhajtani a járdára, és úgy látszott, a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. "Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után" - mesélte a szemtanú.

Sérültet látnak el Torontóban
Sérültet látnak el Torontóban
Fotó: Social Media

Egy másik szemtanú szerint sokan azt kiáltozták, hogy „állítsd meg a járművet!", de a sofőr csak tovább hajtott az emberek között. Egy autós elmondta a BBC-nek, hogy ő megpróbálta a dudát nyomva figyelmeztetni a járdán sétálókat az érkező kisbuszra. 

A CNN-nek egy szemtanú azt mondta, hogy két autó sikertelenül próbálta megállítani a kisbuszt, miközben az a járdán hajtott.

A CBC szerint a kisbusz elhajtott a helyszínről, de nem sokkal később a sofőrt 2,2 km-rel messzebb sikerült elfogniuk a rendőröknek. A sofőrt, a 25 éves Alek Minassiant őrizetbe vették, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. Amikor beérték a rendőrök a férfit, egy videón látható, hogy azt üvölti:

Lőjetek fejbe!

Végül egyetlen lövés eldördülte nélkül fogták el a rendőrök. 

„Az incidens határozottan szándékosnak tűnik" – mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke egy sajtótájékoztatón. A Ralph Goodale közbiztonsági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón azt is közölte az MTI szerint, hogy a tett elszigetelt eset, amely nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát.

Egyelőre nem ismert a szándékos gázolás gyanúsítottjának indítéka. 

Alek Minassian, a gázolás gyanúsítottja
Alek Minassian, a gázolás gyanúsítottja

A Reutersnek amerikai források azt mondták, hogy a terrorizmust tartják a legvalószínűbb verziónak az ügyben vizsgálódó nyomozók.

Goodale miniszter ugyanakkor azt mondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e, így a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek éppen Torontóban rendezett találkozójához, ugyanis a gázolás helyszínétől nagyjából 30 km-re találkoztak éppen.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a Torontóban történteket.  „ Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva ”  – fűzte hozzá.

John Tory, Toronto polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek, így tett a Fehér Ház is, amely minden „szükséges segítséget” felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök „mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel”. 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is közleményt adott ki, ami szerint Magyarországot megdöbbentette a torontói gázolás. "Részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánunk az eset sérültjeinek" - írták. A minisztérium úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.

 

Ai SUMMIT konferencia 2024

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport