Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hídról zuhant le egy turistabusz Észak-Koreában, 36 halott

2018.04.23. 07:13 Módosítva: 2018-04-23 10:59:53

Súlyos közúti baleset történt Észak-Koreában, amely 32 kínai és 4 észak-koreai halálát követelte - írta az MTI. További két kínai turista súlyos sérüléseket szenvedett, és válságos állapotban van. 

Kínát vasárnap este értesítették a szerencsétlenségről, az ország phenjani nagykövetségének munkatársai a helyszínre siettek. A CGTN kínai állami televízió felvételt is megosztott a balesetről. Ezen egy tetejére fordult, kék busz roncsa volt látható sötétben és zuhogó esőben. A helyszínen több mentőkocsi személyzete dolgozott.

Az Észak-Koreát felkereső külföldi turisták 80 százaléka a szomszédos Kínából érkezik, amely rendszeres repülőjáratokat is indít Phenjanba. A kínai turistákat észak-koreai felügyelők kísérték szokás szerint.

cgtn

A becslések szerint évente több tízezer kínai látogató utazik az elzárkózó országba, közülük sokan a Tantung (Dandong) nevű határvárost érintő vonatot használják. Kínai adatok szerint 2012-ben legalább 237 ezer kínai turista kereste fel a szomszédos országot. Észak-Korea különösen a Kína északkeleti részén élők közkedvelt úti célja.

A Dél-Koreával határos Észak-Hvanghe egyik leglátogatottabb városa a történelmi emlékekben gazdag Keszong, amely a Thedzso király alapította egységes koreai birodalom, Korjo fővárosa volt. Egy dél-koreai kutatóintézet becslései szerint a turizmus évente 44 millió dollár (körülbelül 11 milliárd forint) bevételt jelent Észak-Koreának.

Az észak-koreai úthálózat kezdetleges állapotban van. Aszfaltozott utak helyett több térségben földutak vannak csak, és a közlekedést kátyúk nehezítik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!