Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nicaraguában már 34 halottja van a tüntetéseknek

2018.04.25. 18:40

Hat nap alatt 34-en haltak meg Nicaraguában a tüntetések során – írja az MTI a nicaraguai Emberi Jogi Központ (Cenidh) adatai alapján. A civil szervezet közlése szerint a sérültek száma 66, közülük 12 állapota súlyos, intenzív ellátást igénylő. További 16 embernek nyoma veszett.

A munkáltatói és a munkavállalói befizetések növelését és a nyugdíjak csökkentését célzó reform ellen hatalmas tömegek tiltakoznak az utóbbi napokban a latin-amerikai országban, és rendszeresek a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai.

Latin-Amerika második legszegényebb országában a kormány arra készült, hogy 22,5 százalékra emeli a társadalombiztosítási járulékokat, és ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat. A társadalombiztosítási rendszer hiányából akartak így lefaragni, de a tömegek tiltakozása miatt vasárnap kénytelenek voltak visszavonni a reformtervezetet, ami azonban kevésnek bizonyult az elégedetlenség lecsillapítására, és a demonstrációk azóta is folytatódnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az erőszak már odáig fajult, hogy néhány napja egy helyi riportert élőközvetítésben lőttek agyon az egyik tüntetésen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!