Öten erőszakoltak meg egy diáklányt, a bíróság szerint nem történt erőszak

2018.04.26. 20:33

Hatalmas közfelháborodást váltott ki Spanyolországban annak a madridi diáklánynak az ügyében hozott ítélet, akit két éve öt férfi erőszakolt meg az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt, írja a BBC.

A magát Farkasfalkának (La manada) nevező társaság tagjait kilenc év szabadságvesztésre ítélték, továbbá fejenként tízezer euró kárpótlást kell fizetniük az áldozatnak, ám a döntés értelmében

nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt.

"Erőszak, nem visszaélés" – skandálták aztán az ítélet ellen tiltakozók a bíróság épülete előtt, miközben az ország több más városában is tüntetéseket hívtak össze. A spanyol jogszabályok szerint a szexuális visszaélést az különbözteti meg a nemi erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik.

A rendelkezésre álló információk szerint a húszas éveik második felében járó elkövetők a tizenéves lányt egy alagsori lakásba vezették, amelynek halófülkéjében körbevették, majd védekezés nélkül megerőszakolták. A rendőrségi jelentés szerint az áldozat az eset ideje alatt passzív volt, szemeit végig csukva tartotta.

Csak azt szerettem volna, hogy minél előbb vége legyen

– mondta az áldozat korábban a bíróságon. Az elkövetők az eset után a WhatsAppon értesítették barátaikat a történtekről, akiknek különböző felvételeket ígértek az erőszakról. A képkockákat a bíróságon képkockáról képkockára elemezték. (Hét videó készült, összesen 96 másodpercben.)

Mint novemberben írtuk, a védelem azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában a nő beleegyezésével történt. Egy női jogászokat tömörítő spanyol szervezet, a Themis elnöke, Amalia Fernández korábban azt mondta: a bíróság az áldozatból gyanúsítottat csinált, többszörösen megalázta.

A mostani döntés kapcsán a Themis alelnöke, Altamira Gonzalo az Efe hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egy bátor, elrettentő ítéletnek kellett volna születnie, a bíróság azonban figyelmen kívül hagyta a társadalmi nyomást. Az ügyészek több mint húsz év szabadságvesztést kértek az elkövetőkre.

Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel. Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját.

Az ítélet miatt az áldozat és a vádlottak is fellebbeznek. A lány ügyvédje csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, az elkövetők ügyvédei igazságtalannak nevezték az ítéletet.