Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Görögországba igyekezett al-Bagdadi jobbkeze

2018.04.27. 10:44

A török hatóságok pénteken elfogták az Iszlám Állam (IS) dzsihadista terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát a nyugat-törökországi Izmirben – írta az MTI az Anadolu török állami hírügynökség nyomán.

A szélsőségesek a kelet-szíriai Deir-ez-Zór város és környékének irányításáért voltak felelősek, egyikük az Iszlám Állam ottani főparancsnoka volt. Az egyik legközelebbi bizalmasa volt az IS vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak is. Elfogása előtt  Görögországba tartó menekültek közé vegyülve próbálta meg elhagyni Törökországot. A férfi a jelentés szerint 2017. december 14-én egy szíriai településen mintegy 700 civilt gyilkoltatott le.

A másik három vezető a török haderő szíriai offenzívái elől szökött át Törökországba.

2015-ben és 2016-ban az IS dzsihadistái számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. A feltételezett IÁ-tagok utáni nyomozás Törökországban azóta is szakadatlan.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő a közelmúltban arról számolt be, hogy a török hatóságok 2011 és 2018 között 4043 dzsihadistát tartóztattak le, akik közül 1858-an nem török állampolgárok voltak.