Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dzsihadisták végezhettek 40 civillel Maliban

2018.04.29. 09:33 Módosítva: 2018-04-29 09:33:54

Legalább negyven civillel végeztek feltételezett dzsihadisták Mali Nigerrel határos térségében két támadás során - írja az MTI. 

Daouda Maiga, Ménaka tartomány kormányzója szombaton azt mondta, hogy az elkövetők motorokkal érkeztek és minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ágának fuláni (fulbék) népcsoporthoz tartozó tagjai voltak.

Indítékuk az lehetett, hogy a tuaregek támogatásával katonai műveletet kezdtek a szélsőségesek ellen a térségben. Az elmúlt hónapokban a francia hadsereg támogatását élvező tuareg polgárvédelmi csoportok harcba szálltak a dzsihadistákkal Mali északkeleti részén. A támadás egyben kísérlet is lehet arra, hogy kiélezzék a területviták miatt amúgy is feszült helyzetet a tuaregek és a pásztorkodó fulbékok között.

Április elején az ENSZ helyi missziójának emberi jogi részlegét vezető Guillaume Ngefa arról számolt be, hogy a tuaregek 95 fulbék civillel végeztek a térségben.