Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohamtempóban halad a Török Áramlat tengeri vezetékének lefektetése

2018.04.30. 14:28

Befejeződött a Török Áramlat első vezetéke mélytengeri szakaszának lefektetése Törökország fekete-tengeri partvidékének közelében - írja az MTI. 

Az építkezés üteme gyors, 2017 május 7.-e óta már 1161 kilométer tengeri gázvezeték épült meg, ami a teljes hossz 62 százaléka. A Pioneering Spirit hajóról folytatott mélytengeri csőfektetés átlagos sebessége napi 4,3 kilométer volt. A maximális teljesítmény pedig napi 5,6 kilométer volt, amit februárban kétszer sikerült elérni. 

A Gazprom közleménye szerint a Török Áramlat fekete-tengeri építése egyszerre zajlik az orosz és a török partvidéken. Az első vezeték munkálatai a parti csatlakozó szakaszok kiépítésével fejeződnek majd be. A tervek szerint a Pioneering Spirit a második vezeték lefektetését az idei harmadik negyedévben kezdi majd meg.    

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza. 

A két vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal, a másik vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. A gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.