Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elsumákolták volna a választást, feloszlatták a parlamentet

2018.05.01. 00:48

A miniszterelnök lemondását és a parlament alsóházának feloszlatását rendelte el hétfői ítéletében a gaboni alkotmánybíróság, miután a hét végére tervezett választásokat ismét elhalasztották.

A testület szerint a kormány és a törvényhozás elveszítette legitimitását, mert nem volt képes kellő időben megtartani a választásokat, írja az MTI.

„Az alkotmánybíróság döntéseit nem minősíteni kell, hanem végrehajtani” – ezekkel a szavakkal jelezte Emmanuel Issoze-Ngondet kormányfő, hogy elfogadja a testület döntését. Hasonlóképpen nyilatkozott Richard August Onouiet is, a parlament elnöke. A felsőház, a szenátus a bíróság döntése értelmében a helyén maradhat.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében Ali Bongo elnöknek ideiglenes kormányfőt kell kineveznie a választások megtartásáig. Múlt pénteken egy többpárti bizottság kinevezte ugyan a választási bizottság tagjait, de a választás időpontját többszöri halasztás ellenére sem írták ki.

Gabon az Atlanti-óceán partján fekszik, Afrika középső részén, a Kongói Köztársaság és Egyenlítői-Guinea között. Emmanuel Issoze-Ngondet-t 2016-ban nevezte ki miniszterelnöknek Ali Bongo. A választásokat akkor nemzetközi megfigyelők szerint számos szabálytalanság jellemezte, ami miatt erőszakos villongások is voltak az országban.