Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Tízezer dolláros kártérítés rasszizmusért

2018.05.01. 23:11
Egy torontói kínai étteremnek 10 000 kanadai dollárt (2 037 407 forintot) kell kifizetnie egy vendégének, akit a bírósági ítélet szerint bőrszíne miatt különböztetett meg még 2014-ben.

Emile Wickham a 20. születésnapját ünnepelte a haverjaival egy Hong Shing nevű étteremben. Rendeltek, de mielőtt az ételt kihozták volna nekik, egy pincér lépett oda az asztalhoz, és közölte velük, hogy addig, míg ki nem fizetik az ételt előre, nem kapnak semmit. A furcsa kérést azzal indokolta, hogy

ők itt így szokták csinálni.

Wickhamnek bűzlött a dolog, és megkérdezte a többi vendéget, hogy velük előre fizettettek-e. A válasz nemleges volt - igaz, az étteremben csak egy asztalnál ültek feketék, az övéknél.

180430180020-toronto-restaurant-discrimination-exlarge-169

Egy évvel az eset után a férfi az emberi jogok bizottságának helyi irodájához fordult, és feljelentette az éttermet, aminek tulajdonosa azzal védekezett, hogy egyre több esetben fordult elő, hogy a vendégek fizetés nélkül távoztak, és ezért vezette be az előre fizetéses rendszert a nem törzsvendégek esetében. A bíróságon aztán kiderült, hogy erről szó sem volt, az ügyben eljáró bíró szerint a személyzet egyszerűen azért kért el előre pénzt Wickhaméktől, mert feketék voltak.

Az ítéletet követően a Hong Shing a CNN-hez juttatott el egy közleményt, amiben azt írták, hogy egyrészt fellebbeznek, másrészt az étterem már más kézben van. Wickham kijelentette, hogy bármeddig hajlandó elmenni igaza bizonyításáért.