Natália
1 °C
7 °C

Kezdődik a pere a két dzsihadistának, akik késsel akarták megölni Theresa Mayt

2018.05.04. 13:05 Módosítva: 2018-05-04 13:07:16

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon az a fiatal férfi Londonban, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen, írja az MTI.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat. Rahmant és 21 éves társát, Mohammed Aqib Imrant november 28-án fogták el.

Mindketten hűséget fogadtak az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek. Azt tervezték, hogy pokolgéppel felrobbantják a miniszterelnöki hivatal utcáját lezáró biztonsági kerítést, majd behatolnak a Downing Street 10.-be, és késsel megölik Theresa Mayt.

Rahman pénteken a hírhedt londoni Belmarsh börtönből videokapcsolaton keresztül válaszolt a londoni központi büntetőbíróság kérdéseire. A pénteki rövid előzetes eljárás során hivatalosan ismertették vele a vádat, amelyet határozottan tagadott.

Rahman és Imran büntetőpere a tervek szerint június 18-án kezdődik az utcája után közkeletű nevén Old Bailey-nek nevezett londoni központi büntetőbíróságon. Imrant szintén terrorcselekmény előkészítésével vádolják, és azzal, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz.

A merényletterv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street három méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték. A kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai.

A kerítést belülről külön fegyveres egység is őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen a két vádlott őrizetbe vétele előtti napon tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok 2017-ben kilenc nagy-britanniai terrortámadást akadályoztak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?