Huba
19 °C
33 °C

Kezdődik a pere a két dzsihadistának, akik késsel akarták megölni Theresa Mayt

2018.05.04. 13:05 Módosítva: 2018-05-04 13:07:16

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon az a fiatal férfi Londonban, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen, írja az MTI.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat. Rahmant és 21 éves társát, Mohammed Aqib Imrant november 28-án fogták el.

Mindketten hűséget fogadtak az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek. Azt tervezték, hogy pokolgéppel felrobbantják a miniszterelnöki hivatal utcáját lezáró biztonsági kerítést, majd behatolnak a Downing Street 10.-be, és késsel megölik Theresa Mayt.

Rahman pénteken a hírhedt londoni Belmarsh börtönből videokapcsolaton keresztül válaszolt a londoni központi büntetőbíróság kérdéseire. A pénteki rövid előzetes eljárás során hivatalosan ismertették vele a vádat, amelyet határozottan tagadott.

Rahman és Imran büntetőpere a tervek szerint június 18-án kezdődik az utcája után közkeletű nevén Old Bailey-nek nevezett londoni központi büntetőbíróságon. Imrant szintén terrorcselekmény előkészítésével vádolják, és azzal, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz.

A merényletterv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street három méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték. A kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai.

A kerítést belülről külön fegyveres egység is őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen a két vádlott őrizetbe vétele előtti napon tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok 2017-ben kilenc nagy-britanniai terrortámadást akadályoztak meg.