Trump most brit orvosokat háborított fel

2018.05.06. 07:58

Brit orvosok felháborodtak szombaton Donald Trump amerikai elnöknek a londoni késes támadásokkal kapcsolatos kijelentésein, amelyeket ő a legnagyobb amerikai fegyverlobbi éves kongresszusán tett a fegyvertartás csorbítatlan joga mellett érvelve - írja az MTI.

Trump azt mondta a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) kongresszusán, hogy bár a briteknek törvény tiltja a lőfegyverbirtoklást, vannak késeik, és az egyik londoni kórház, a Royal London Hospital orvosai maguk is elismerik, hogy intézményükben olyan szörnyű állapotok uralkodnak a késes támadások miatt, mint egy hadikórházban. "Vérfoltok vannak mindenütt a padlón" - jelentette ki.

Az elnök ezzel a kórház egyik traumatológus sebészének, Martin Griffiths-nek egy megjegyzésére utalt, ugyanis ő a BBC-nek áprilisban adott interjújában azt mondta: egyes kollégái az afganisztáni nemzetközi misszióban részt vevő brit katonai kontingens volt táborához hasonlították a kórházat egy alkalommal. Griffiths azonban Trump beszéde után, szombaton így reagált a Twitteren: az elnök tévesen értelmezte a szavait. Egy kollégája, Karim Brohi közleményt is adott ki, és ebben azt írta: "Mindannyiunknak van még tennivalója a (késes) erőszakcselekmények ellen, de nevetséges az a javaslat, hogy a lőfegyverek részei lehetnek a megoldásnak. A lőtt sebbe legalább kétszer akkora valószínűséggel halnak bele az emberek, mint a szúrt sebbe, és nehezebb ellátni őket."

Griffiths azt is írta üzenetében, hogy Trump elnököt júliusra tervezett nagy-britanniai látogatásán "szívesen meghívná kórházlátogatásra, de találkozhatna a londoni polgármesterrel és a rendőrfőkapitánnyal is, hogy tájékozódhasson arról: a városnak miként sikerült visszaszorítania az erőszakos bűncselekményeket".

Sarah Jones brit munkáspárti parlamenti képviselő azt írta a Twitteren: Trump elnök beszéde "gyalázatos" volt. "A brit késes támadások száma sehol nincs az egyesült államokbeli lőfegyveres gyilkosságokéhoz képest."

Londonban az év elején hirtelen megnőtt a késes támadások száma, és februárban, valamint márciusban több gyilkosság történt a brit fővárosban, mint New Yorkban - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.    

Franciaország is felháborodott szombaton azon, hogy az amerikai elnök a szóban forgó beszédében azt mondta: a 130 halálos áldozatot követelő, 2015. november 13-i párizsi terrortámadás sokkal kevesebb áldozattal járt volna, ha nem csak a merénylőknek lett volna lőfegyverük, hanem bárkinek, aki jelen volt és visszalő. Elsősorban is a francia külügyminisztérium azt írta közleményében: Franciaország határozottan elítéli az elnök kijelentéseit, és követeli, hogy az áldozatok emlékét tartsák tiszteletben. Franciaország büszke arra, hogy biztonságos ország, amelyben a lőfegyverek vásárlását és tartását szigorúan szabályozzák - tette hozzá a minisztérium.  • Hírek
  • Bankszámla