Újra Kínában tárgyalt Kim Dzsongun

2018.05.08. 11:35 Módosítva: 2018.05.08. 14:54

Kínában tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezető azért, hogy tovább erősítse országa kapcsolatát hagyományos szövetségesével, mielőtt találkozik Donald Trump amerikai elnökkel - jelentette az MTI. 

Mielőtt kedden kora délután a kínai állami hírügynökség megerősítette volna a látogatás tényét, már szárnyra kaptak meg nem erősített hírek, miszerint Kim Dzsongun repülőgépe leszállt az északkelet-kínai Talien város repülőterén, valamint hogy olyan fokú biztonsági intézkedések, és forgalomkorlátozások léptek érvénybe a városban és a repülőtéren, ami magas fokú diplomáciai küldöttség esetén szokott csak lenni.

Később az AP hírügynökség a kínai Hszinhua hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy hétfőn és kedden Kínában tárgyalt Kim Dzsongun, aki többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. A kínai elnök nyilvános programja szerint egyébként azért van Talienben, mert részt vesz az első kínai repülőgép-hordozó próbaútja alkalmából rendezett keddi ünnepségen.

A hivatalos közlés szerint a kínai államfő hétfőn üdvözlő banketten látta vendégül Kimet, kedden pedig együtt ebédelt vele. A Hszinhua megfogalmazása szerint

a két vezető szívélyes és baráti légkörben, széles körűen és mélyen érintve beszélte meg országaik kapcsolatait és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákat.

Kim reményének adott hangot, hogy releváns felek fogják fokozatos és összehangolt módon megvalósítani az atomfegyver-mentesítést, és megteremteni a tartós békét a Koreai-félszigeten.

Hogy mennyi ideig készítették elő a talieni találkozót, és hogy miért ez a város volt a helyszín, nem tudni.

Kim Dzsongun március végén járt először Kínában, és találkozott Hszi Csin-pinggel. Akkori háromnapos látogatását is titkolták, és csak a vizit utolsó napján erősítette meg a kínai állami média, hogy az észak-koreai vezető Pekingben járt.

Azóta, hogy az amerikai elnök bejelentette tervezett találkozóját Kim Dzsongunnal, Kína el akarja kerülni, hogy a Phenjant érintő nemzetközi diplomáciai törekvések mellékszereplőjévé váljon. Észak-Koreának viszont az a célja elemzők szerint, hogy támogatót szerezzen magának az atom- és rakétaprogramjáról szóló tárgyalásokon, erős kapcsolata Pekinggel vésztartalékként szolgáljon, ha kudarcba fulladnak az Egyesült Államokkal elkezdendő tárgyalások.