Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Trumpban felmerült, hogy kitiltja a kritikus sajtót a Fehér Házból

2018.05.09. 21:27

Donald Trump amerikai elnök visszavonná a kormányát bíráló újságírók akkreditációját, írja az MTI. Az elnök szerdán újabb Twitter-bejegyzésben támadt neki a szerinte hamis híreket gyártó, fake news médiának.

"A hamis híreket gyártó újságírók túlóráznak. Éppen most érkezett a jelentés, hogy csodás sikereink ellenére, amelyeket a gazdaságban és más területeken is elértünk, a személyemet érintő televíziós tudósítások 91 százaléka negatív és hamis információkat tartalmaz. Miért is dolgozzunk együtt a médiával, amikor korrupt? Visszavonjuk az akkreditálásukat?" – tette fel a kérdést az elnök.

A Fehér Ház-i tudósítók szövetsége azonnal közleményben válaszolt Trumpnak. "Néhányan szemet hunyhatnak az elnök sajtóról mondott gyújtó hatású retorikája fölött, de csupán az a tény, hogy az elnök nem kedvel tudósításokat, nem jelenti egyúttal azt is, hogy ezek hamis hírek lennének" – írta Margaret Talev, az amerikai tudósítók szövetségének vezetője, aki a Bloomberg hírügynökség Fehér Ház-i tudósítója.

Talev leszögezte: "a szabad sajtónak egyaránt tudósítania kell jóról és rosszról, nagy jelentőségű dolgokról és hétköznapiakról, és mindezt félelem vagy részrehajlás nélkül". Az újságíró hangsúlyozta azt is: durva támadás lenne az amerikai alkotmány szólás-, és sajtószabadságot biztosító első kiegészítése ellen, ha az elnök megpróbálná megakadályozni a szabad és független sajtót abban, hogy tudósítson az ország működéséről.

Donald Trump elnöksége kezdetétől harcban áll a független médiával. Korábban már felvetette azt is, hogy esetleg megszüntetik a Fehér Házban tartott napi sajtótájékoztatókat és új törvényekkel szabályoznák, hogy könnyebb legyen újságírókat és médiumokat perelni. A felvetéseket azonban egyelőre nem követték tényleges intézkedések. Most először fordult elő azonban, hogy Donald Trump konkrétan felvetette: a kritikus hangú újságíróktól megvonnák az akkreditációt.