Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy mobiltelefonnal csalták csapdába az IS több parancsnokát

2018.05.10. 19:16

Még februárban fogták el Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetőjének egyik bizalmasát, akinek a telefonját aztán az iraki hatóságok arra használták, hogy csapdába csalják a terrorszervezet négy parancsnokát, írja a Reuters.

Az Abu Zaid al-Iraqi néven ismert férfit februárban Törökországban fogták el a török hatóságok, aztán átadták iraki ügynököknek. A feltételezések szerint ő kezelte a terrorszervezet különböző országokban működtetett bankszámláira érkező átutalásokat.

Az iraki ügynökök a telefonján talált Telegramot használták arra, hogy rávegyék az IS több parancsnokát, hogy Szíriából menjen át Irakba, ahol aztán őrizetbe vették őket. Köztük van az a Szaddám Dzsamal is, aki állítólag az IS kelet-szíriai vezetője volt.

Az irakiak szerint az eredetileg elfogott bizalmassal együtt ők ketten a legfontosabb IS-parancsnokok, akiket élve sikerült elfogniuk. Az irakiak az egész akciót az amerikai erőkkel együttműködve hajtották végre.